Sâmbătă, pe 10 februarie 2024, în  Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Haralambie.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintelor Mucenițe Enata și Valentina și a mucenicului Pavel, Părintelui Anastasie (arhiepiscopul Constantinopolului) și Părintelui Zenon.

Cine a fost Sfântul Haralambie, sărbătorit pe data de 10 februarie 2024 în Calendarul ortodox?

Sfântul Haralambie a fost episcop al Cetății Magneziei în Asia Mică, pre vremea împăratului Septimu Sever (193-211).

Pe când Sfântul Haralambie a împlinit vârsta de 113 ani, el a fost supus unor chinuri crunte pentru că nu a acceptat să renunțe la credința sa în Iisus Hristos. Tradiția ne spune că în timp ce a fost torturat, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas acolo până când Sf. Haralambie s-a rugat. Cei care au asistat la această minune și l-au torturat, au ales apoi drumul creștinismului.

Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile

Atunci când împăratul a auzit ce se petrece cu Sfântul Haralambie, el a ordonat să fie adus în Antiohia, iar acolo a îndurat alte chinuri. Spre exemplu, soldații i-au legat barbat în jurul gâtului și l-au tras de ea pe drum, i-a fost înfipt un piron de fier în corp, a fost ars pe față, iar pielea de pe corp a fost jupuită, iar cu toate acestea, Sfântul Haralambie s-a vindecat ca prin miracol, datorită darului de la Dumnezeu,

Împăratul Sever i-a cerut minuni lui Sfântul Haralambie. Acesta a reușit să vindece un om posedat de un diavol de 35 de ani și a reușit să învie un tânăr. Toate acestea au determinat-o pe Galina, fiica împăratului, să devină și ea creștină.

Sfântul Haralambie a murit după ce i-a fost tăiat capul cu o sabie, iar în timpul rugăciunii pe care a rostit-o înainte de a muri, cerul s-a deschis și l-a văzut pe Iisus Hristos și pe ai săi îngeri.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Atunci, Sf. Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele lui, iar apoi s-a ridicat la ceruri împreună cu sufletul acestui sfânt. El a murit înainte de a fi executat.

sfantul haralambie

Sâmbătă, pe 10 februarie 2024, conform Calendarului ortodox, îl sărbătorim pe Sf. Haralambie.

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Tradiții, obiceiuri și legende pentru data de 10 februarie 2024, când este sărbătorit Sfântul Haralambie

Există mai multe tradiții, obiceiuri și legende pentru data de 10 februarie 2024, atunci când îl celebrăm pe Sfântul Haralambie. 

Conform unei legende din Bucovina, Sf. Haralambie a suferit foarte mult în timpul vieții lui, motiv pentru care, înainte de a murit, Cel de sus i-a spus că își poate alege o recompensă. Sfântul i-a întrebat atunci pe oameni ce ar fi mai potrivit să ceară, iar ei l-au sfătuit că ar trebui să ceară ciumă, boală care făcea multe victime în acea vreme. Cel de sus i-a dat-o, iar acest sfânt a legat-o cu un lanț și o ține bine strânsă chiar și în zilele noastre.

Citește și: Calendar ortodox februarie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Conform tradiției, dacă va plouă pe data de 10 februarie, atunci ploaia va continua timp de 40 de zile. Este de menționat că în această zi se face pomană pentru cei care au avut parte de o moarte chinuitoare, iar coliva se păstrează pentru a fi aruncată la păsări, dacă acestea se îmbolnăvesc.

Tradiții și obiceiuri pentru 10 februarie 2024

Pentru a-și proteja viața și gospodăria, oamenii stropesc cu apă sfințită grădinile și vitele, iar boii nu se înjugă la această dată

Femeile fac un colăcel, îl coc înainte ca Soarele să răsară, îl rup în bucățele și apoi le aruncă în cele patru vânturi. Altele, fără haine pe ele, aleargă în jurul casei lor de 3 ori pentru ca de căminul lor să nu se apropie cel rău.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Se spune că Sfântul Haralambie a lăsat cu limbă de moarte că unde se va găsi o părticică din corpul său, locul acela va fi mereu ferit de ciumă.

Citește și: Calendar ortodox pentru februarie 2024: Cele mai importante sărbători

La această dată se face pomană pentru cei care nu au avut o moarte prietenoasă. Practic, oamenii duc colacii la biserică și mănâncă din ei când sunt bolnavi.

Pomii se ung pe tulpini cu colivă sfințită ca să nu se usuce în timpul verii.

Cine îl sărbătorește pe Sf. Haralambie va avea parte de cai buni, sănătoși, iar vitele lor nu vor șchiopăta și nu le vor mânca lupii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si