In articol:
- Calendar ortodox 10 ianuarie 2024. Cine a fost Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești și Sfântul Grigorie al Nissei?
- Calendar ortodox 10 ianuarie 2024. Rugăciune către Sfântul Antipa pentru vindecare și pentru înfăptuirea miracolelor
Calendar ortodox 10 ianuarie 2024. În fiecare an, la data de 10 ianuarie, în calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești și Sfântul Grigorie al Nissei.
Calendar ortodox 10 ianuarie 2024. Cine a fost Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești și Sfântul Grigorie al Nissei?
Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești s-a născut în 1816 în satul Calapodești din județul Bacău. Pentru români nu este atât de cunoscut, însă, grecii și rușii îl mai numesc ca fiind „drept cuvios” sau „Sfânt athonit”. Acesta a fost trecut în rândul sfinților de către Biserica Ortodoxă Română după ședințele de canonizare din 20-21 iunie 1992.
La vârsta de 20 de ani a ales viața monahală la Mănăstirea Calapodești.
Doi ani mai târziu a plecat pe Muntele Athos și s-a stabilit la schitul românesc Lacu. Aici a petrecut 15 ani, dup care s-a dus la Mănăstirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi mănăstiri de la Muntele Sfânt.
A revenit în Moldova în 1860 și a trăit la mănăstirile din jurul Iașului.
Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 9 ianuarie 2024?
Din 1865 a rămas la Mănăstirea Valaam, aflată pe o insulă din Lacul Ladoga. Aici a fost hirotonit preot și a petrecut 17 ani, până a trecut la cele sfinte.
S-a stins din viață la 10 ianuarie 1882 și este înmormântat în gropnița Mănăstirii Valaam.
Sfântul Grigorie de la Nissa a trăit între anii 335-395.
Acest Sfânt a fost episcop de Nissa și unul dintre marii părinți capadocieni, alături de fratele său, Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie de Nazianz.
În anul 381 a luat parte la Sinodul II Ecumenic de la Constantinopol, unde a susținut cu mare succes cauza credinței niceene. I-a luat apărarea Sfântului Grigorie de Nazianz împotriva atacurilor săvârșite de episcopii egipteni și macedoneni, instigați de Papa Damasus. Datorită talentului său oratoric și cunoștințelor sale vaste, a fost numit „Stâlp al Ortodoxiei”. A revenit în Constantinopol de la multe ori pentru a predica la moartea Prințesei Pulcheria în 385 și apoi a mamei sale.
În 394 sau 395, a luat parte și la Sinodul convocat de Patriarhul Nectarie. După aceea, nu s-a mai auzit nimic despre Sfântul Grigorie de la Nissa și se crede că a trecut la cele sfinte tot în această perioadă.
Calendar ortodox 10 ianuarie 2024. Rugăciune către Sfântul Antipa pentru vindecare și pentru înfăptuirea miracolelor
„O, preaslăvite Sfinte Antipa, grabnic ajutător al creştinilor în durerile lor! Cred cu tot cugetul şi sufletul meu că ai primit de la Dumnezeu darul tămăduirii celor bolnavi şi al întăririi celor neputincioşi.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Pe ce dată pică Paștele ortodox în 2024?
Pentru aceasta, către tine, ca la un doctor tămăduitor, alerg acum eu, neputinciosul şi sărutând cinstitul tău chip, mă rog ţie prin ale tale stăruinţe să ceri de la Cerescul Împărat tămăduire mie, celui slăbit de încercările vieții.
Deşi nu sunt vrednic de al tău ajutor sfinte, învredniceşte-mă de a ta apărare, tu care te-ai asemănat Domnului în iubirea de oameni şi prin întoarcerea mea de la lucrurile de ruşine la viaţa curată vindecă-mă cu desăvârşire prin harul care l-ai câştigat, toate durerile şi rănile sufletului şi ale trupului meu.
Dăruieşte-mi sănătate trupului şi mântuire sufletului meu, iar întru toate bună sporire ca trăind în pace, linişte şi bună cucernicie să mă învrednicesc a slăvi împreună cu toţi sfinţii numele cel prea Sfânt al Tatălui, Fiului, şi Duhului Sfânt.
Amin”.