In articol:
Pe data de 10 ianuarie, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Deși născut în România, Sfântul Antipa este mai cunoscut și cinstițit între credincioșii din Rusia și Grecia, unde este văzut ca un „sfânt cuvios” și respectiv „sfânt athonit”.
Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în urma ședințelor de canonizare din 20-21 iunie 1992.
Viața Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești
Sfântul Cuvios Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodești, județul Bacău. La vârsta de 20 de ani, a intrat în monahism la Mănăstirea Calapodești. Doi ani mai târziu, a plecat la Sfântul Munte Athos, stabilindu-se la Schitul Românesc Lacu, unde a trăit 15 ani respectând o rânduială monahală aspră. După această perioadă, s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi mănăstiri athonite, unde a fost calugărit cu numele de Antipa și a fost hirotonit diacon.
În anul 1860, Sfântul Antipa s-a întors în Moldova, trăind între mănăstirile din jurul Iașului. Cinci ani mai târziu, în 1865, s-a stabilit la Mănăstirea Valaam, situată pe o insulă din Lacul Ladoga, unde a trăit încă 17 ani în rugăciune și nevoință. Aici a fost hirotonit preot, devenind un povățuitor duhovnicesc foarte căutat.
Citeste si: Doliu uriaș! A murit un fost jucător de la Steaua- wowbiz.ro
Citește și: Zile libere 2025. Calendarul sărbătorilor legale pentru anul viitor
Sfântul Cuvios Antipa Athonitul a trecut la cele veșnice pe 10 ianuarie 1882, fiind îngropat în gropnița Mănăstirii Valaam.
Sfântul Antipa este cinstit atât într-o parte a lumii ortodoxe pentru viața sa de asceză și sfințenie, cât și pentru contribuțiile sale duhovnicești în comunitățile monahale din Moldova, Athos și Valaam.
Citește și: Pe ce dată pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025