Duminică, pe data de 10 martie 2024, conform Calendarului ortodox, sunt celebrați Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent.

Pe 10 martie 2024, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe: Sfânta Cuvioasă Anastasia, Sfântul Marcian și Sfântul Mucenic Mihail din Agrafa.

Pe 10 martie 2024 îi sărbătorim pe Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent

Sfântul Mucenic Codrat s-a născut în munți, în vremea persecuțiilor creștinilor din secolul III.

După ce s-a născut, mama lui, Rufina, o femeie foarte credincioasă, a murit.

Codrat a rămas singur după moartea mamei sale, dar printr-o minune, el a fost hrănit de un nor care îi picura roua în gură. Dumnezeu nu l-a lăsat la greu și l-a hrănit așa până când a putut singur să se hrănească cu ceea ce găsea prin pustietate.

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024: Pe ce dată se sărbătorește? Cele mai importante tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm în această zi sfântă

Pe când avea doar 12 ani, el a ajuns în cetate și a fost crescut de o familie de creștini. A ajuns să studieze medicina și să îi vindece pe cei bolnavi cu remedii trupești, dar și cu remedii duhovnicești, conform creștinortodox.ro

Atunci când împăratul Deciu decis să lupte împotriva creștinilor, Sfântul Codrat a fost aruncat în temniță alături de prieteni de-ai săi: Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel și Crescent.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Aceștia au refuzat să se lepede de credința în Hristos și au fost condamnați la moarte.

sfantul mucenic codrat

Conform Calendarului ortodox pentru 10 martie 2024, Sfântul Mucenic Codrat a trăit în secolul III.

[Sursa foto: pravila.ro]

Ce este pomelnicul și cum se scrie corect?

Pomelnicul este lista cu numele persoanelor care sunt în viață sau au trecut în neființă. Această listă este scrisă de creștini și este dată preotului pentru ca cei trecuți în ea să fie pomeniți în timpul Sfintei Liturghii sau a altor slujbe religioase sau chiar în rugăciuni.

Pomelnicul poate fi structurat pe două coloane: una pentru cei vii și una pentru cei morți. Cu toate acestea, conform condoleante.ro, este indicat ca cei care alcătuiesc pomelnicele să facă două separate: unul pentru vii și unul pentru morți.

În pomelnicul pentru cei vii va fi trecut prima dată preotul care te-a botezat, cel care te-a cununat, iar apoi urmează duhovnicul familiei, părinții, nașii, bunicii, frații, surorile și apoi alte persoane care fac parte din viața ta.

În pomelnicul pentru cei morți se respectă aceeași ordine, însă la final trebuie precizat: „Cu tot neamul lor cel adormit!”

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

pomelnic

Iată cum trebuie scris corect pomelnicul. De ce trebuie să ții cont?

[Sursa foto: Parohia Speranța]

Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante

În pomelnic se trec doar prenumele persoanelor, prenumele clericilor (însoțite de denumirea treptei preoțești pentru fiecare), pot fi trecuți cei bolnavi. Într-un pomelnic trebuie trecuți doar creștinii ortodocși.

În plus, nu trebuie menționate într-un pomelnic: cererile personale, persoanele care și-au pus capăt zilelor, cei care au refuzat să creadă în Dumnezeu sau au o altă religie, copiii morți nebotezați sau copiii avortați, persoanele care practică vrăjitoria, persoanele care fac parte din secte religioase sau persoane care au dispărut, însă nu se știe dacă sunt decedate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si