In articol:
- Pe 10 martie 2024 îi sărbătorim pe Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent
- Ce este pomelnicul și cum se scrie corect?
Duminică, pe data de 10 martie 2024, conform Calendarului ortodox, sunt celebrați Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent.
Pe 10 martie 2024 îi sărbătorim pe Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent
Sfântul Mucenic Codrat s-a născut în munți, în vremea persecuțiilor creștinilor din secolul III. După ce s-a născut, mama lui, Rufina, o femeie foarte credincioasă, a murit.
Codrat a rămas singur după moartea mamei sale, dar printr-o minune, el a fost hrănit de un nor care îi picura roua în gură. Dumnezeu nu l-a lăsat la greu și l-a hrănit așa până când a putut singur să se hrănească cu ceea ce găsea prin pustietate.
Atunci când împăratul Deciu decis să lupte împotriva creștinilor, Sfântul Codrat a fost aruncat în temniță alături de prieteni de-ai săi: Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel și Crescent.
Aceștia au refuzat să se lepede de credința în Hristos și au fost condamnați la moarte.
Ce este pomelnicul și cum se scrie corect?
Pomelnicul este lista cu numele persoanelor care sunt în viață sau au trecut în neființă. Această listă este scrisă de creștini și este dată preotului pentru ca cei trecuți în ea să fie pomeniți în timpul Sfintei Liturghii sau a altor slujbe religioase sau chiar în rugăciuni.
Pomelnicul poate fi structurat pe două coloane: una pentru cei vii și una pentru cei morți. Cu toate acestea, conform condoleante.ro, este indicat ca cei care alcătuiesc pomelnicele să facă două separate: unul pentru vii și unul pentru morți.
În pomelnicul pentru cei vii va fi trecut prima dată preotul care te-a botezat, cel care te-a cununat, iar apoi urmează duhovnicul familiei, părinții, nașii, bunicii, frații, surorile și apoi alte persoane care fac parte din viața ta.
În pomelnicul pentru cei morți se respectă aceeași ordine, însă la final trebuie precizat: „Cu tot neamul lor cel adormit!”
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante
În pomelnic se trec doar prenumele persoanelor, prenumele clericilor (însoțite de denumirea treptei preoțești pentru fiecare), pot fi trecuți cei bolnavi. Într-un pomelnic trebuie trecuți doar creștinii ortodocși.
În plus, nu trebuie menționate într-un pomelnic: cererile personale, persoanele care și-au pus capăt zilelor, cei care au refuzat să creadă în Dumnezeu sau au o altă religie, copiii morți nebotezați sau copiii avortați, persoanele care practică vrăjitoria, persoanele care fac parte din secte religioase sau persoane care au dispărut, însă nu se știe dacă sunt decedate.