Pe 11 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Este cruce roșie în Calendarul ortodox.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Antipa (episcopul Pergamului) și Sfântul Farmutie.

Sfântul sărbătorit pe 11 aprilie 2024 în Calendarul ortodox este Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în București, pe data de 7 octombrie 1787. 

Pe când avea 20 de ani, a ajuns la mănăstirea Cernica, iar cu ajutorul duhovnicului său, pe 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin devine monahul Calinic. La această mănăstire a fost ieromonah, preot și stareț pe o perioadă de 31 de ani.

sfantul ierarh calinic de la cernica

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a trecut la cele sfinte pe data de 11 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citește și: Când se trece pe sub masă în Postul Paştelui 2024?

Acesta a refuzat să fie mitropolitul Ungrovlahiei și a fost ales în 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. În anul 1857 s-a mutat la catedrala episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, unde a stat până în 1868.

Una dintre înfăptuirile sale importante este și Mănăstirea Frăsinei, unde femeile nu au voie să intre.

Tradiția spune că Sfântul Calinic a pus pe drumul spre mănăstire o bornă pe care scria că femeile au strict interzis. Borna a fost scoasă în perioada comunistă, fiind acum păstrată doar în mănăstire, conform crestinortodox.ro

În anul 1861, Sfântul Calinic a înființat o topografie în 1861. El a tipărit cărți de cult și multe lucrări de-ale sale. În jurul anilor 1850-1880 tipărea mult, iar Nicolae Iorga a numit Râmnicul „capitala tipografilor”. 

Acest Sfânt a fost îngropat așa cum a dorit, la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii „Sfântul Gheorghe”. El a trecut la cele sfinte pe 11 aprilie, iar tot aceasta este și data fixată pentru prăznuirea sa.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Când nu se spală în Săptămâna Mare din 2024?

femeie care se roaga

Citește rugăciunea pentru sănătate, vindecătoare de boli, către Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

[Sursa foto: Freepik]

Rugăciunea puternică pentru sănătate către Sfântul Calinic

„Bineplăcutule al Domnului, Sfinte Părinte Calinic, podoaba Mănăstirii Cernica şi crin bine-înmiresmat al Românei, cu credință, cu dragoste şi cu evlavie alergăm noi, nevrednicii, la ajutorul şi la mijlocirea ta înaintea Tronului Preasfintei Treimi, căci, proslăvit fiind în ceata ierarhilor făcători de minuni și vindecători de boli, ai mare îndrăzneală înaintea Arhiereului celui veşnic, Iisus Hristos, Cel împreună slăvit cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt. Slujind acum Liturghia cerească împreună cu marii ierarhi, ascultă, rugămu-te, cererea celor care îngenunchează sub omoforul duhovnicesc al mijlocirilor tale şi cinstesc sfântă icoana ta. Cere de la Domnul Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, pentru toți cei bolnavi şi suferinzi, uşurare durerilor şi tămăduire deplină de feluritele boli sufleteşti şi trupeşti.

Prin harul dăruit ție, îndepărtează, o, Sfinte Părinte Calinic, orice durere și boală de la robii lui Dumnezeu (N), din cap, din creieri, din ochi, din buze, din dinți, din măsele, din nări, din urechi, din grumaji, din piept, din încheieturi, din mâini, din picioare şi din toate mădularele lor, făcându-i grabnic sănătoşi, ca şi întru aceste minunate tămăduiri și mai presus de fire întoarceri la viață să se slăvească de către noi Preacinstitul și de mare cuviință Numele Atotsfintei și de viață Făcătoarei Treimi, iar harul primit de la Dumnezeu prin tine, Sfinte Ierarhe și Părinte Calinic, să se împărtășească neîncetat pretutindeni spre folosul și mântuirea ortodocșilor creștini. Amin.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si