Duminică, pe data de 11 februarie 2024, în  Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfântul Vlasie și Sfânta Împărăteasă Teodora. 

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor 2 prunci și 7 femei care au pătimit cu Sfântul Vlasie, Aflării moașteluir Sfântului Proroc Zaharia și Sfântului Nou Mucenic Gheorghe robul, care a suferit mucenicia prin foc în cetatea Sofia.

Sfântul Vlasie și Sfânta Împărăteasă Teodora sunt celebrați pe data de 11 februarie 2024

Sfântul Vlasie a trăit în vremea împăraților romani Dioclețian și Licinus, persecutori ai creștinilor. Acest sfânt a fost episcopul Sevastiei Capadociei, iar din cauza numeroaselor asupriri, s-a retras în munți.

Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile

Sfântul Vlasie avea o putere divină, așa încât fiarele îl ascultau și chiar veneau la el pentru a le binecuvânta. În plus, el făcea multe tămăduiri, iar vânătorii i-au găsit peștere și l-au dus în cetate.

Sfântul a pătimit, dar nu fără rod, deoarece în timpul pătimirii Sfântului Vlasie, 7 femei care îi urmau s-au alăturat mărturisirii lui. Acestea, arătându-se doritoare spre a sluji idolilor, ele au reușit să arunce în apă statuile. Apoi au fost torturate, fiindu-le tăiate capetele. Cei doi copii ale uneia dintre femei au fost încredințați Sfântului Vasile, chiar de aceasta.

Torționarul Sfântului Vlasie a fost Agricola, care a poruncit ca Vlasie să fie aruncat în iezer, dar după ce a însemnat apa cu semnul Crucii, el a reușit să meargă pe apă așa cum ar fi făcut-o pe uscat. 68 de bărbați au văzut minunea și și-au pierdut viața încercând să imite puterea lui Hristos, invocându-i pe idolii lor. 

Apoi, Sfântul Vlasie și cei doi copii au fost uciși, fiindu-le tăiate capetele, pe data de 11 februarie.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

sfantul vlasie

Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Vlasie pe data de 11 februarie 2024, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Sfânta Împărăteasă Teodora este și ea celebrată pe data de 11 februarie, conform crestinortodox.ro

Tradiții și obiceiuri pentru data de 11 februarie, când îl sărbătorim pe Sfântul Vlasie

Tradiția ne spune că femeile însărcinate care nu-l sărbătoresc la această dată pe Sfântul Vlasie, riscă să nască copii „schimonosiți”.

Oamenii ar trebui să-l cinstească pe Sfântul Vlasie ca să facă față bolilor.

Se spune că persoana care a pierdut ceva trebuie să se roage la Sfântul Vlasie pentru a-și recupera paguba.

rugaciune pentru sfantul vlasie

Pe 11 februarie 2024, când este sărbătorit Sfântul Vlasie în Calendarul ortodox, creștinii se roagă pentru a fi feriți de rele.

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Valentin în 2024?

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Conform tradiției, la data de 11 februarie 2024 se întorc păsările migratoare, li se deschide ciocul și încep să cânte iar.

Această sărbătoare este respectată de agricultori pentru a preveni stricăciunile pe care le pot aduce păsările recoltelor.

Se spune că cine se roagă la Sfântul Vlasie nu va rămână niciodată fără bani.

În această zi este bine să ne rugăm pentru rude (nepoți, surori, etc.), pentru ca acestea să nu pățească nimic.

Rugăciunea zilei de 11 februarie 2024 către Sfântul Vlasie

Iată rugăciunea pe care este bine să o rostim pe data de 11 februarie pentru a ne feri de rele și boli crunte.

„Nu îmi este nădejde sfinte de nu-mi vei ajuta tu, nu aflu milă de nu-l vei face milostiv mie pe Cel ce te-a sfinţit pe tine. Nu am lucru bun, ci numai nădejde că tu te rogi pentru mine şi pentru aceea sfinte nădăjduindu-mă spre ruga ta şi milostivirea lui Dumnezeu nu mă voi teme de cei ce caută să-mi facă rău, spre tine Doamne Dumnezeule să vin mereu îmi dă. Amin!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si