Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 11 mai 2024. Sfântul Mochie a trăit în secolului al IV-lea și a fost preot în Amfipol.

El a fost ucis pentru credința sa în timpul împăratului Dioclețian, potrivit Crestinortodox.ro.

Sărbătoare, sâmbătă 11 mai 2024. Minunile Sfântului Mochie 

Sărbătoare sâmbătă 11 mai. Pentru că propovăduia pe Hristos și îi învăța pe oameni să renunțe la cinstirea idolilor a fost supus la multe chinuri: a fost aruncat în temniță, în foc, la fiare, dar din toate a ieșit nevătămat.

Din Sinaxar aflăm că Sfântul Mochie a rostiti o rugăciune în fața idolilor romani și "îndată s-a cutremurat pământul și capistea și a căzut idolul cu mare zgomot, risipindu-se ca praful".

Sfântul Mucenic Mochie a murit pentru Hristos prin tăierea capului, scrie sursa citata.

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 11 mai 2024?

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 11 mai 2024?

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Cine au fost Sfinții Chiril și Metodie, "apostolii slavilor" 

Sfinții Chiril și Metodie au trăit în secolul al IX-lea și sunt prăznuiti în calendarul creștin-ortodox tot pe 11 mai. Ei sunt numiti "apostolii slavilor" pentru că au tradus Sfanta Scriptura în limba slavonă.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Fratii Chiril si Metodie sunt cei care au creat alfabetul "glagolic", care vine de la slavonescul "glagol", in traducere- cuvant.

Mai tarziu, alfabetul glagolitic, cu unele adaugiri ale ucenicilor, s-a dezvoltat in alfabetul chirilic.

Constantin (care si-a luat numele Chiril abia in ultimele luni de viata) si Metodie s-au nascut intr-o familie nobila din Tessalonic, Grecia. Fratii au invatat limba greca si probabil si limba slava, deoarece multi slavi migrasera spre sud, in Macedonia. Dupa moartea tatalui, Constantin s-a mutat la Constantinopol. 

A devenit bibliotecar la Sfanta Sofia iar mai tarziu profesor de filosofie la universitatea imperiala.

A participat de asemenea in dezbateri teologice impreuna cu lideri bisericesti si invatati musulmani.

Metodie a fost numit conducator al unei regiuni in care se vorbea limba slava. Dupa cativa an in aceasta functie, s-a retras intr-o manastire greceasca din Bitinia (Asia Mica). Tot in acest asezamant monahal s-a stabilit si Constantin, in 855.

Cine au fost Sfinții Chiril și Metodie, "apostolii slavilor" 

Cine au fost Sfinții Chiril și Metodie, "apostolii slavilor" 

[Sursa foto: Facebook]

Activitatea lui Metodie in randul slavilor se pare ca a dat numeroase roade, in pofida opozitiei din partea clerului franc si a unui conducator al Moraviei.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Acuzat de erezie, Metodie s-a aparat cu succes si a dobandit din partea papei Ioan al VIII-lea o bula care confirma ortodoxia sa, reafirmand autonomia diocezei sale,si autorizand in mod expres Liturghia in limba slava.

In timpul ultimilor ani ai vietii sale, Metodie a continuat sa intampine opozitie. Chiar si in aceste conditii, cu ajutorul a doi ucenici, a finalizat traducerea Bibliei in slava precum si pe cea a legilor civile si bisericesti.

Dupa moartea lui Metodie in 884, ucenicii sai au fost alungati de catre oponentii franci, gasind insa refugiu in sudul Poloniei, in Bulgaria si Boemia. Prin acestia, lucrarea  Sfintilor Chiril si Metodie a continuat, contribuind in mod fundamental la dezvoltarea Bisericii Ortodoxe si a culturii crestine slavone in estul Europei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si