Pe 12 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău. Este cruce neagră în Calendarul ortodox.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Vasile (episcopul cetății Pariei din Asia Mică), Sfântul Neofit Zăvorâtul, Cuvioasa Antuza, Sfinții Mucenici Dima și Protion, Cuvioșii Mucenici Mina, David și Ioan, Cuviosul Acachie cel Nou, Cuviosul Isaac Sirul și pe Sfântul Ierarh Zenon Mărturisitorul (episcopul Veronei).

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este sărbătorit pe 12 aprilie 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Mucenic Sava s-a născut în anul 334, într-un sătuc din zona Buzăului. 

Se spune că în primăvara anului 372, în a treia zi de Paști, pe timp de noapte, ostașii lui Athanaric l-au prins pe preotul Sansala și pe Sf. Mucenic Sava. Cei doi au fost legați, bătuți și răniți peste tot pe trupurile lor, totul pentru a se închina idolilor.

sfantul mucenic sava de la buzau

Pe 12 aprilie 2024, când îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, este cruce neagră în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Citește și: Când se trece pe sub masă în Postul Paştelui 2024?

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Sfântul Sava a înfruntat totul cu bărbăție și a fost condamnat la moarte prin înecare. I-a fost legat un lemn de gât și a fost aruncat în râul Buzău, conform crestinortodox.ro

Astfel, Sfântul Mucenic Sava a murit la vârsta de 38 de ani, pe data de 12 aprilie în anul 372. După ce a trecut la cele sfinte, creștinii alături de preotul Sansala i-au luat moaștele și le-au ascuns.

Ulterior, de frica goților, moaștele Sf. Sava au fost duse în Imperiul Roman, la episcopul Ascholius al Tesalonicului.

Troparul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău

„Astăzi, duhovniceşte prăznuieşte Biserica dreptcredincioşilor români şi cu bucurie strigă: veniţi, iubitorilor de mucenici, să serbăm pomenirea cea de peste an a luptelor Mucenicului Sava! Că acesta dintre noi cu voia lui Dumnezeu răsărind, a înflorit minunat, aducând Stăpânului rod bogat şi bineprimit, prin muce­nicie. Iar acum se roagă neîncetat în ceruri, să se mântuiască sufletele noastre.”

Ce sărbători importante urmează în Calendarul ortodox în aprilie 2024? Ce trebuie să știe creștinii

Următoarea sărbătoare foarte importantă pentru creștini va fi pe data de 23 aprilie 2024, când este prăznuit Sfântul Gheorghe. În această zi este cruce roșie în Calendarul ortodox.Pe lângă faptul că Sfântul Gheorghe este „ocrotitorul armatei române”, sute de mii de români își serbează ziua onomastică. Sunt celebrate persoanele care poartă numele sfântului, „Gheorghe”, dar și derivate ale acestuia cum ar fi Georgiana, Geta, Gelu, Gina, Gică, George, etc.

O altă sărbătoare cu o importanță deosebită pentru creștini este și Intrarea Domnului în Ierusalim sau „ Duminica Floriilor ”, sărbătorită pe 28 aprilie în acest an. În această zi este cruce roșie în Calendarul ortodox, iar creștinii au dezlegare la pește. Data acestei sărbători nu este fixă, ci se schimbă în funcție de cum pică Paștele, care va avea loc pe 5 mai 2024.

intrarea domnului in ierusalim

Intrarea Domnului în Ierusalim se sărbătorește pe 28 aprilie 2024.

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Pe ce dată sunt Floriile în 2024 în Calendarul ortodox? Semnificația acestei mari sărbători cu cruce roșie

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim este în ultima duminică înainte de Paște și este cea care deschide Săptămâna Mare  (Săptămâna Patimilor). 

În continuare, în săptămâna Patimilor, creștinii se pregătesc cum știu mai bine înainte de Paște, făcând curățenie prin case și prin gospodării, dar și curățându-se trupește și sufletește. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si