Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 12 februarie 2024?
Pe data de 12 februarie 2024, în Calendarul ortodox, este prăznuit Sfântul Meletie.
Luni, pe data de 12 februarie 2024, în Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Meletie.
Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ierarh Alexie (Mitropolitul Moscovei), Preacuvioasei Maria, Părintelui Antonie (arhiepiscopul Constantinopolului), Sfinților Satornic și Plutin și Sfântului Mucenic Hristea.
Sfântul Meletie a trăit în același timp cu Sfinții Trei Ierarhi (Vasile, Grigorie și Ioan) și a rămas cunoscut ca apărător al credinței în fața ereziei ariene.
Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile
Sfântul Meletie este din Armenia și a învățat încă de mic tainele creștinismului și a devenit chiar renumit pentru întreaga sa viață. A fost numit episcop al cetății Sevastia din Armenia, iar apoi a fost ales Arhiepiscop în Antiohia, pe când trăia împăratul Constantin al II-lea.
Sfântul Meletie a fost izgonit și exilat de trei ori de către ereticii arieni în Armenia. El a participat la cel de-al Dpilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol din anul 381. De trei ori a fost izgonit si exilat Sfantul Meletie, din scaunul sau, de catre ereticii arieni, in Armenia. La Sfântul Sinod Domnul a făcut minuni prin Sfântul Meletie. Spre exemplu, atunci când el explica dogma Sfintei Treimi, în timp ce slujea, arătând prima dată unimea printr-un singur deget, iar treimea prin trei degete, a ieșit deodată o lumină din mâna acestui ierarh.
Această minună i-a rușinat pe etetici, iar credința celor dreptslăvitori a fost întărită.Sfântul Meletie l-a confirmat pe Sfântul Grigorie Teologul ca patriarh al Constantinopolului și tot el, înainte de acest lucru, l-a numit diacon pe Sf. Vasile cel Mare și l-a botezat pe Sf. Ioan Gură de Aur.
În timpul acestui Sinod Sf. Meletie s-a îmbolnăvit și a trecut la cele sfinte. Moaștele lui au ajuns apoi în Antiohia, conform crestinortodox.ro
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Sfântul Meletie este considerat a fi ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz deoarece el a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime.
El și-a mărturisit credința de la Niceea, în biserica din Antiohia deoarece un arhidiacon, adeptul arianismului, i-a astupat gura cu mâna.
Citește și: Calendar ortodox februarie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră
El nu s-a lăsat păgubaș, intimidat de acest fapt și a făcut semne pentru a se face înțeles. Spre exemplu, a arătat trei degete pentru fiecare dintre cele trei Persoane, în timp ce își închipuia cele trei Persoane, iar apoi, împreunându-le, a arătat un deget închipuind doar o singură Ființă.
Acest gest se folosește și în zilele noastre pentru a se face referire la Sfânta Treime, de către persoanele cu deficiențe de auz, în limbajul mimico-gestual folosit.
Următoarea rugăciune este bine să fie spusă de trei ori pentru a avea efect, pe 12 februarie 2024, de Sfântul Meletie.
„Îndreptător al credinţei şi chip al blândeţelor, învăţător al înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate;
Părinte Ierarhe Meletie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre de boală și necaz.
Stând înaintea Dătătorului de lumină, cu totul luminat, luminează ochiul cel întunecat al sufletului meu, cu lumina cunoştinţei şi alungă negura patimilor, cu rugăciunile tale; că tu ai îndrăzneală ca un ierarh, Preacuvioase Meletie.
Avându-ţi sufletul mai tare decât diamantul ai făcut să înceteze, preafericite, boala cea putredă a firii, înflăcărat de dreapta credinţă.
Pentru aceasta toţi credincioşii te mărim în cântări, înţelepţite de Dumnezeu. Amin!”