Pe data de 12 iulie 2024, în Calendarul ortodox, sunt menționate următoarele sărbătorie: Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromița, Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie, precum și Sfântul Paisie Aghioritul

Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromița

Icoana Maicii Domnului „Prodromița” este una dintre cele mai venerate icoane făcătoare de minuni din lumea ortodoxă, păstrată în Schitul românesc Prodromu, situat în Sfântul Munte Athos. Această icoană, prăznuită anual pe 12 iulie, atrage numeroși credincioși care vin să participe la privegherea de întreaga noapte, în speranța de a primi binecuvântare și ajutor divin.

Ceea ce face ca „Prodromița” să fie deosebită este faptul că este considerată a fi nefăcută de mâna omenească. Conform tradiției, icoana a fost zugrăvită în chip minunat prin dumnezeiasca rânduire în anul 1863, în Țara Românească. Această minune a adăugat un plus de sacralitate și mister icoanei, crescându-i faima în rândul credincioșilor.

În fiecare an, pe 12 iulie, Schitul Prodromu devine loc de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși din întreaga lume. Praznuirea icoanei „Prodromița” este marcată de un priveghi de noapte, unde rugăciunile, cântările și slujbele religioase creează o atmosferă profund spirituală. Participanții vin cu credința că Maica Domnului le va asculta rugăciunile și îi va ajuta în necazurile lor.

Icoana Maicii Domnului „Prodromița”

Icoana Maicii Domnului „Prodromița”

[Sursa foto: Facebook: Biserica Ortodoxă Maica Domnului Prodromița - Brașov ]

Citește și: Când nu se fac nunți în 2025: Calendarul zilelor în care preoții nu săvârşesc cununii religioase

Calendarul ortodox pentru 12 iulie 2024: Cine au fost Sfinții Proclu și Ilarie

Proclu și Ilarie sunt doi sfinți emblematici ai creștinismului timpuriu, cunoscuți pentru martiriul lor în timpul împăratului Traian (98-117).

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Originari din cetatea Calipt, Asia, acești sfinți au rămas în istoria bisericii ca exemple de credință neclintită și curaj în fața persecuțiilor.

Proclu, unchiul lui Ilarie, a fost primul care a fost supus la chinuri pentru că a mărturisit credința sa în Hristos. Atunci când a fost întrebat de judecător care este neamul său, Proclu a răspuns cu o convingere profundă: "Neamul meu este Hristos, iar nădejdea mea Dumnezeu." Această declarație puternică reflectă nu doar apartenența sa religioasă, ci și dedicarea sa completă față de credința creștină.

Când judecătorul l-a amenințat cu schingiuirile, Proclu a răspuns: "Dacă tu, judecătorule, te temi să nu calci porunca împăratului tău, de frica morții acesteia trupești cu care ești amenințat, oare cu atât mai mult nu suntem datori noi creștinii să ne temem a călca porunca lui Dumnezeu, de frica să nu cădem în moartea cea veșnică!" Această replică subliniază contrastul între frica de pedeapsa pământească și frica de condamnarea eternă, arătând tăria spirituală a lui Proclu.

Citește și: Când începe Postul Sfintei Marii în 2024?

În timp ce Proclu era torturat, nepotul său Ilarie a venit înaintea judecătorului și a mărturisit și el că este creștin, spunând: "Și eu sunt creștin." Actul său de curaj a demonstrat nu doar solidaritatea familială, ci și adâncimea credinței lor comune. Ilarie a ales să împărtășească soarta unchiului său, chiar dacă aceasta însemna să suporte aceleași chinuri și, în cele din urmă, moartea.

După torturi prelungite, Proclu a fost răstignit pe o cruce, exemplificând astfel suprema sacrificare a vieții sale pentru credința sa. Trei zile mai târziu, Ilarie a fost decapitat.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Sursa: crestinortodox.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si