Pe 12 iunie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Onufrie cel Mare. 

Calendarul ortodox 11 iunie 2024: Cine a fost Sfântul Onufrie cel Mare?

Conform www.crestinortodox.ro, Sfântul Cuvios Onufrie a trăit în jurul anilor 350-400, în pustiul Egiptului, și a devenit unul dintre cei mai venerați sihaștri din istoria Bisericii. Viața sa a fost un exemplu de ascetism, credință și dăruire totală lui Dumnezeu.

Onufrie s-a născut ca rod al rugăciunilor părinților săi, care și-au dorit cu ardoare un copil. După ce a fost botezat, tatăl său l-a dus la o mănăstire pentru a crește potrivit voii lui Dumnezeu. În mănăstire, Onufrie a fost educat în spiritul credinței și al devotamentului, însă chemarea sa avea să-l ducă mult mai departe.

Citește și: Mesaje de Înălțarea Domnului 2024 cu Hristos s-a Înălțat/ Adevărat s-a Înălțat

Mai târziu, simțind o chemare interioară puternică, Onufrie a părăsit mănăstirea și a plecat în deșert, călăuzit de un înger. Acolo, a ajuns la Ieremia, un bătrân sihastru, care i-a arătat ce înseamnă viața în singurătate și rugăciune continuă. Ieremia l-a condus pe Onufrie la o peșteră și i-a spus că acela este locul unde trebuie să se nevoiască. Bătrânul a continuat să-l viziteze o singură dată pe an, până când a trecut la cele veșnice.

De la moartea acestuia, Onufrie a rămas complet singur, fără nicio prezență omenească.

Timp de 70 de ani, Sfântul Onufrie a îndurat arsita zilei și frigul nopții, luptându-se neîncetat cu demonii și cu neputințele firii. După lupte amarnice și o inimă întărită în dragostea pentru Dumnezeu, un înger al Domnului a început să-i aducă pâine pentru hrană. În plus, lângă chilia lui a crescut un palmier roditor și a izvorât un fir de apă dulce, asigurându-i astfel supraviețuirea fizică.

Cu toate acestea, Onufrie mărturisea că se hrănea și își astâmpăra setea cel mai mult cu cuvintele dulci ale lui Dumnezeu.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

biserica ortodox

Calendar ortodox 12 iunie 2024

[Sursa foto: Shutterstock]

După acești ani de asceză, Cuviosul Pafnutie cel Mare, călăuzit de un înger, a ajuns la peștera lui Onufrie. Întrebat cum s-a împărtășit în tot acest timp, Onufrie a răspuns că în fiecare duminică, un înger al Domnului aducea Trupul și Sângele Domnului fiecărui pustnic.

Citește și: Este Înălțarea Domnului 2024 zi liberă de la stat? Iată ce prevede legislația

Cei doi au petrecut toată noaptea în rugăciune, iar în zorii zilei, Onufrie i-a dezvăluit lui Pafnutie că Dumnezeu l-a călăuzit la peștera sa pentru a-i îngropa trupul, căci venise vremea să treacă la cele veșnice. În pragul morții, Onufrie i-a spus lui Pafnutie: "Lepădând toată grija lumească pentru a ne dărui lui Dumnezeu, nu mai simțim nici foame, nici sete, nici vreo altă slăbiciune. Și atunci când unul dintre noi dorește cu nostalgie să revadă oamenii, îngerii îl duc, prin mijlocirea vedeniei, în rai, unde se vede atât de pătruns de lumina dumnezeiască, încât uită de toate greutățile sale și

se întoarce cu mult mai mare putere la asceza sa."

După aceste cuvinte, Sfântul Onufrie s-a întins pe pământ și a murit. Mormântul său a fost săpat de doi lei. Îngropând cu cinste trupul Sfântului Onufrie, Avva Pafnutie s-a întors la Mănăstirea lui și le-a povestit celorlalți frați despre viața minunată a acestui mare sfânt.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Sfântul Onufrie a rămas în istoria Bisericii ca o pildă de ascetism și devotament, exemplificând ce înseamnă să trăiești în deplină armonie cu voința divină.

Scurtă rugăciune sau troparul Sfântului Onufrie cel Mare

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puștiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însuti roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind lumii prin minuni, Cuvioase Ioane, Părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Calendar ortodox iunie 2024

Calendar ortodox iunie 2024

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Tot pe 12 iunie se face pomenirea următorilor sfinți:

  • Sfântului Cuvios Petru Atonitul
  • Sfintei Mucenite Antonina
  • Sfântului Ioan ostașul
  • Sfântului Cuvios Zinon
  • Sfântului Cuvios Iulian

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si