În ziua de marți, pe data de 12 martie 2024, conform Calendarului ortodox, sunt celebrați Sfântul Teofan Mărturisitorul și Sfântul Simeon Noul Teolog.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe: Sfântul Cuvios Grigorie Dialogul (episcopul Romei), Dreptul Finees și pe cei 9 Sfinți Mucenici și Sfântul Simeon Noul Teolog.

Sfântul Teofan Mărturisitorul și Sfântul Simeon Noul Teolog sunt celebrați pe 12 martie 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Teofan Mărturisitorul este sărbătorit marți, pe 12 martie 2024 în Calendarul ortodox. Acest sfânt s-a născut de Bobotează. El a avut părinți creștini, pe Isaac și Teodotia. Tatăl lui a murit pe când el avea doar 3 ani.

sfantul teofan marturisitorul

Sfântul Teofan Mărturisitorul este celebrat pe 12 martie 2024 în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile

Pe când avea 12 ani, Sfântul Teofan s-a logodit cu fiica unui senator, iar nunta a avut loc atunci când vârsta le permitea să se căsătorească. După ce a murit socrul lui, Sfântul Teofan a împărțit averea săracilor și a intrat în monahism împreună cu soția sa. 

Soția lui s-a călugărit la Mănăstirea Princhipos și a fost botezată cu numele „Irina”. El s-a călugărit la Mănăstirea Polihroniu din ținutul Sigrana. Sfântul Teofan a refuzat mai mult timp să conducă mănăstirea, dar apoi a ajuns în insula Calonim, acolo unde a ales să ridice el însuși o mănăstire.

Apoi, s-a reîntors în Muntele Sigrianei.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

El a participat la cel de-al VII-lea sinod ecumenic de la Niceea, în anul 787, acolo unde a luptat împotriva celor care nu acceptau Sfintele Icoane.

Cel de sus i-a oferit un dar minunat acestui sfânt, acela de a face minuni incredibile. El putea vindeca orice boală.

Sfântul Teofan a fost adus la Constantinopol și a fost aruncat în temniță atunci când erezia iconoclastă a izbucnit. El a zăcut întemnițat timp de doi ani, iar apoi împăratul Leon Armeanul l-a exilat în insula Samotrace. După ce a ajuns în acest loc, Sfântul Teofan nu a mai trăit mult. A mai trăit doar 23 de zile, iar apoi a plecat la cele sfinte, conform crestinortodox.ro

sfantul simeon noul teolog

Sfântul Simeon Noul Teolog s-a călugărit la vârsta de 27 de ani.

[Sursa foto: Doxologia]

Sfântul Simeon Noul Teolog este și el celebrat pe 12 martie 2024, conform Calendarului ortodox. El s-a născut în anul 949 în cetatea Galate din Paflagonia din Asia Mică. El a crescut la Constantinopol până la vârsta de 11 ani și a fost pregătit de tatăl său pentru a profesa ca avocat.

La vârsta de doar 14 ani l-a întâlnit pe Cuviosul Simeon Evlaviosul la Mănăstirea Studion, iar pe când a avut 27 de ani a îmbrățișat credința deplină în Hristos și a fost călugărit la Mănăstirea Sfântul Mamant din Constantinopol. Apoi, după puțin timp, a fost hirotonit preot.

Citește și: Pe ce dată pică Rusaliile în 2024?

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

rugaciune

Pe data de 12 martie 2024, creștinii trebuie să rostească rugăciunea puternică către Sfântul Teofan Mărturisitorul.

[Sursa foto: Freepik]

Rugăciunea puternică către Sfântul Teofan Mărturisitorul pe care trebuie să o rostești pe 12 martie 2024

„Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Teofan, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre!

Îndrumă spre toată fapta bună viaţa mea, cuvioase, nete­zind cărarea înfrânării cu ru­găciunile tale, părinte; pe care mă învredniceşte cu tărie, feri­cite, bine a merge.

Dorind după dragostea lui Iisus, ai alungat desfătările şi tulburările vieţii şi călugărindu-te, ca un înger ceresc ai vieţuit pe pământ, dar de minuni izvorând, preacuvioase.

Pentru aceasta, acum, la pomenirea ta cea sfântă şi purtătoare de lumină, cu credinţă te lăudăm pe tine şi cu glas strigăm ţie: purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Preacuvioase Părinte Teofan roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli și protecție divină familiei să dăruiască celor ce cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta. Amin!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si