In articol:
Pe data de 12 noiembrie 2024, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Atanasie Todoran din Bichigiu, alături de alți martiri și mărturisitori ai credinței ortodoxe din Transilvania: Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. Canonizarea lor a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în perioada 22-24 octombrie 2007, iar proclamarea oficială a canonizării a avut loc la Mănăstirea Salva pe 11 mai 2008.
Viața Sfântului Atanasie Todoran
Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în satul Bichigiu, pe Valea Sălăuței, într-o familie de țărani liberi. Se spune că el avea o legătură de rudenie cu familia poetului George Coșbuc. Încă din tinerețe, Atanasie a făcut parte dintr-un regiment situat lângă Viena, dar, din cauza amânării continue a eliberării sale din armată, a dezertat și s-a întors în Transilvania.
În cele din urmă, Atanasie a fost capturat și închis câțiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței. După eliberare, s-a întors în Bichigiu, unde, din cauza lipsei unui preot ortodox, a refuzat ca fiul său să fie împărtășit cu azimă de un preot unit și l-a înmormântat conform credinței strămoșești.
Citește și: Când se merge la nași cu ploconul de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024?
Citeste si: Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI- wowbiz.ro
Citeste si: Cum slăbești 5 kg în 3 zile cu cartofi fierți și iaurt. Rețeta virală pe TikTok- antena3.ro
În anii 1761-1762, Atanasie Todoran, împreună cu alți fruntași români, a negociat cu guvernul din Viena militarizarea a 21 de comune din Valea Bichigiului, Sălăuței și Someșului Mare, cerând ca românii să nu fie forțați să renunțe la credința ortodoxă. Deși promisiunile făcute inițial nu au fost respectate, Todoran a continuat să apere cu tărie drepturile religioase ale românilor din Transilvania, opunându-se public procesului de militarizare forțată care urmărea, în esență, convertirea lor la catolicism.
La 10 mai 1763, pe platoul numit „La Mocirlă” din Salva, a avut loc ceremonia de sfințire a drapelelor și depunerea jurământului de către noile companii ale Regimentului de graniță. În acest context, Sfântul Atanasie Todoran, care avea 104 ani, a ieșit în fața soldaților călare și le-a adresat o cuvântare memorabilă. El le-a cerut să nu depună jurământul de credință față de Curtea de la Viena, subliniind că românii nu primiseră nicio garanție că vor rămâne liberi și că nu li se va batjocori credința. În semn de protest, soldații au aruncat armele la pământ, refuzând să depună jurământul.
Citește și: 24 decembrie 2024: Este sau nu zi liberă legală de la stat?
Citeste si: Lady Gaga va apărea în sezonul 2 al serialului “Wednesday”. Ce rol va juca artista- radioimpuls.ro
Citeste si: Cum slăbești 5 kg în 3 zile cu cartofi fierți și iaurt. Rețeta virală pe TikTok- antena3.ro
La scurt timp, autoritățile au organizat o anchetă, iar cei considerați vinovați de această revoltă au fost condamnați la moarte. Pe 12 noiembrie 1763, pe același platou din Salva, Sfântul Atanasie Todoran a fost executat prin frângerea cu roata, iar capul său a fost expus ca avertisment. Alături de el, alți trei martiri – Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra și Vasile Oichi din Telciu – au fost spânzurați. De asemenea, alte nouăsprezece persoane au fost supuse unor pedepse crunte, fiind bătute cu vergi, ceea ce a dus la moartea multora dintre ele.