Pe data de 12 septembrie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfântul Mucenic Autonom.

Calendar ortodox 12 septembrie 2024: Cine a fost Sfântul Mucenic Autonom?

Sfântul Autonom a fost un episcop de seamă în Italia, cunoscut pentru zelul său în răspândirea credinței creștine într-o perioadă marcată de prigoanele împotriva creștinilor. În timpul domniei împăratului Dioclețian, cunoscut pentru persecuțiile sale crunte împotriva creștinilor, Sfântul Autonom a fost nevoit să părăsească Italia și să-și caute refugiu în Bitinia, o provincie din Asia Mică.

În localitatea Soreus, acesta a continuat neobosit misiunea sa de a aduce lumina Evangheliei în rândul păgânilor.

Ajuns în Bitinia, Sfântul Autonom a început să convertească numeroși păgâni la creștinism. Pentru comunitatea creștină în creștere, a ridicat o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail, unde a săvârșit slujbele și a propovăduit cuvântul Domnului. Pe seama acestei biserici, sfântul a hirotonit pe Cornelius, un credincios plin de râvnă pentru Hristos, mai întâi diacon, apoi preot. Cornelius avea să devină unul dintre cei mai apropiați ucenici ai săi, contribuind la extinderea comunității creștine din Soreus.

Pe lângă munca sa în Soreus, Sfântul Autonom a predicat cuvântul Domnului și în alte regiuni ale Asiei Mici, precum Lykaonia și Isauria. Activitatea sa misionară a dus la convertirea multor oameni la creștinism și la întărirea credinței în rândul noilor creștini. Însă persecuțiile împotriva creștinilor nu încetau, iar împăratul Dioclețian a ordonat arestarea sfântului.

Citește și: Sfânta Sofia 2024: Pe ce dată se sărbătorește? Mesaje de La mulți ani!

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Cum se coc vinetele. Cea mai simplă metodă de a pregăti vinete gustoase pentru iarnă- wowbiz.ro

Pentru a evita capturarea, Sfântul Autonom s-a retras la Claudiopolis, o cetate situată pe țărmul Mării Negre. După o perioadă, s-a întors în Soreus, unde l-a ridicat pe Cornelius la treapta de episcop, pregătindu-l pentru a continua misiunea creștină. Sfântul a plecat din nou în alte regiuni din Asia, dar s-a întors la Soreus pentru a continua predica Evangheliei, extinzându-și activitatea și în localitatea Limna, unde a reușit să aducă și aici mulți oameni la credința creștină.

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Martiriul Sfântului Autonom

Însă, pe măsură ce numărul creștinilor creștea, invidia și ura păgânilor din jur s-au intensificat. Într-o zi fatidică, un grup de păgâni, furioși și plini de ură, au năvălit în Biserica Sfântului Arhanghel Mihail din Soreus, în timpul slujirii Sfintei Liturghii. Acolo, l-au ucis pe Sfântul Autonom chiar în altar, în timpul slujbei, alături de mulți alți creștini care se aflau în biserică. Trupul sfântului a fost lăsat sub dărâmături, dar diaconita Maria, cu mult curaj, a scos trupul neînsuflețit și l-a îngropat cu evlavie.

După martiriul său, comunitatea creștină din Soreus a continuat să cinstească memoria Sfântului Autonom. În timpul domniei Sfântului Constantin cel Mare, demnitarul imperial Severian a ridicat o biserică deasupra mormântului Sfântului Mucenic Autonom, oferind un loc de închinare credincioșilor. În anul 430, din neștiință, un preot a demolat biserica și a reconstruit-o într-un alt loc, necunoscând că aceasta fusese ridicată deasupra mormântului sfântului.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

După aproape două sute de ani de la martiriul său, Sfântul Autonom s-a arătat unui om numit Ioan, căruia i-a dezvăluit locul în care se aflau moaștele sale. Ioan, plin de credință, a săpat în acel loc și a descoperit moaștele Sfântului Autonom, care se aflau întregi și neputrezite. Acest miracol a determinat comunitatea creștină să ridice din nou o biserică pe acel loc, biserică închinată Sfântului Ierarh Mucenic Autonom.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si