Pe 13 iulie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil.

Calendarul ortodox 13 iulie 2024: Sărbătoarea dedicată tuturor minunilor săvârșite de Sfântul Arhanghel Gavriil 

Sărbătoarea din 13 iulie, care datează din secolul al IX-lea, este dedicată tuturor minunilor săvârșite de Sfântul Arhanghel Gavriil. Această zi specială oferă credincioșilor ocazia de a reflecta asupra numeroaselor moduri în care Gavriil a intervenit în istoria biblică și de a-i mulțumi pentru rolul său în împlinirea planului divin.

Sfântul Arhanghel Gavriil este unul dintre cei mai venerați sfinți în tradiția creștină, fiind recunoscut ca Arhanghelul bunelor vestiri. El este pomenit de trei ori pe an: pe 26 martie, în ziua de după Buna Vestire, pe 8 noiembrie, când sărbătorim Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, și pe 13 iulie, când se face pomenirea tuturor minunilor săvârșite de Sfântul Arhanghel Gavriil. Sărbătoarea din 13 iulie datează încă din secolul al IX-lea, subliniind importanța acestui arhanghel în istoria creștinismului.

Mesagerul Divin

Sfântul Arhanghel Gavriil, al cărui nume se tălmăcește "Puterea mea este Dumnezeu", a fost ales și trimis de Dumnezeu pentru a aduce vești divine, împlinind rolul de mesager al mântuirii. Rolul său esențial în evenimentele biblice îl plasează în centrul multor povești și tradiții religioase.

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria din Nazaret pentru a-i vesti taina cea mare a întrupării Domnului.

Acest moment crucial, cunoscut sub numele de Buna Vestire, este sărbătorit pe 25 martie, iar Gavriil este comemorat a doua zi, pe 26 martie. În această zi, credincioșii își amintesc de smerenia și credința Fecioarei Maria, precum și de rolul esențial al arhanghelului în planul divin.

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

Pe lângă vestirea nașterii lui Iisus Hristos, Arhanghelul Gavriil a avut și misiunea de a anunța nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. El i-a apărut în templu Sfântului Zaharia, tatăl lui Ioan, și i-a spus că soția sa, Elisabeta, va naște un fiu chiar la bătrânețe. Această veste a fost primită cu neîncredere inițială de Zaharia, dar s-a dovedit a fi adevărată, subliniind din nou rolul de mesager divin al lui Gavriil.

Unul dintre cele mai semnificative momente din activitatea Sfântului Arhanghel Gavriil a fost rostirea primului nume al lui Iisus. Acest act simbolic a marcat începutul misiunii lui Iisus pe pământ și a subliniat rolul crucial al arhanghelului în planul de mântuire al lui Dumnezeu.

Citeste si: Oana Ioniță, despre cum i-a spus fiicei sale cine este tatăl ei adevărat. „Ea se aștepta. Ea a simțit tot timpul că Maxim a fost mult mai iubit sau atașat de Florin.”- kfetele.ro

Citeste si: Doi polițiști au murit după ce mașina lor s-a rupt în două într-un teribil accident. Colega lor se zbate între viață și moarte- radioimpuls.ro

Sursa:  crestinortodox.ro

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si