În fiecare an, pe data de 13 mai creștinii o cinstesc pe Sfânta Glicheria. Aceasta este fiica lui Macarie, guvernator român, care mai înainte fusese antipat la Roma, scrie Creștin Ortodox.

Cine a fost Sfânta Glicheria?

După ce tatăl său a murit, asceasta s-a stabilit în cetatea Traianopole din Tracia, acolo unde a fost pusă să aducă jertfe înaintea idolului lui Zeus.

Din cauza refuzurilor, un fulger ar fi lovit statuia lui Zeus și distrus-o, mai informează sursa citată mai sus. Atunci, prefectul a poruncit ca Sfânta Glicheria să fie bătută și aruncată în temniță.

Sărbătoare 13 mai 2024

Imagine cu icoana Sfintei Glicheria.

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 12 mai 2024?

Îngerul Domnului ar fi avut grijă de ea și îi aducea hrană, deoarece era ținută înfometată. Într-un final, sfânta a fost aruncată într-un cuptor cu foc din care a ieșit teafără, iar mai apoi a fost aruncată între animale.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Mulțumescu-ți Ție, Dumnezeule Atotputernice, Dumnezeul părinților, Dumnezeul milostivirii, Cel ce ai îmblânzit mânia de fiară spre arătarea dumnezeieștii Tale puteri și toate cele cumplite mi le-ai prefăcut mie întru ușoare, ascultă-mă, Dumnezeule, și răsplătește acestui rău ighemon după vrednicia lui; iar pe mine nu mă lipsi de cununa darului Tău, cu sfinții Tăi", ar fi spus sfânta.

Astăzi, se spune că din sfintele ei moaște curgea mir, care vindecă tot felul de boli grele. 

Troparul Sfintei Muceniţe Glicheria, glasul al 4-lea

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Sărbătoare 13 mai 2024

Imagine reprezentativă pentru biserică.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Ce spune părintele Calistrat Chifan, despre căsătoria după 30 de ani: ”Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”

Tot azi are loc pomenirea următorilor sfinți:

  • sfântului mucenic Laodichie, păzitorul temniţei, care de sabie s-a săvârşit;
  • preacuviosului părintelui nostru Serghie Mărturisitorul;
  • preacuviosului părintelui nostru Pavsicacos, episcopul Sinadei;

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si