Miercuri, pe data de 13 martie 2024, conform Calendarului ortodox, celebrăm Aducerea moaștelor Sfântului Nichifor (patriarhul Constantinopolului) pe Sfânta Ipomoni. 

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe: Sfinții Mucenici African, Publiu și Terentiu, Sfântul Aviv din Ermupolis, Sfânta Muceniță Cristina din Persia și pe Sfântul Sfințitului Mucenic Publiu (episcopul Atenei).

Pe 13 martie 2024 sărbătorim Aducerea moaștelor Sfântului Nichifor și pe Sfânta Ipomoni

Sfântul Nichifor a fost patriarhul Constantinopolului, însă a fost alungat de împăratul Leon Armeanul între anii 813-820 în insula Proconis pentru că a fost unul dintre ceii care au contribuit la cinstirea sfintelor icoane. Acest sfânt a murit în 828, după ce a fost chinuit vreme de 13 ani.

sfantul nichifor

Sfântul Nichifor a fost patriarhul Constantinopolului, conform Calendarului ortodox pentru 13 martie 2024.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2024? Calendar ortodox

Împărații Teodora și Mihail au reușit în secolul 9 să restabilească cultul sfintelor icoane, alungându-l pe patriarhul Ioan, urmând ca apoi să-l aleagă patriarh pe Metodie. Acesta din urmă a cerut împăraților să-i permită să aducă la Constantinopol moaștele Sfântului Nichifor, la distanță de 4 ani.

El a primit acordul, iar patriarhul Metodie a luat cu el câțiva preoți și monahi și s-au dus în insula Proconis. Au găsit trupul Sfântului Nichifor în mănăstirea Sfântului Mucenic Teodor.

Trupul său era neatins de trecerea vremurilor.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Prima dată, moaștele sale au ajuns în Biserica Sfintei Sofia, iar în cea de-a doua zi a fost pus în Biserica Sfinții Apostoli, conform crestinortodox.ro

Sfânta Ipomoni s-a născut în jurul anului 1372 în familie bună, cea a lui Constantin Dragastes. Acesta din urmă era unul dintre conducătorii și moștenitorii regatului sârb al lui Ștefan Dusan.

sfanta ipomoni

Sfânta Ipomoni este celebrată de două ori pe an, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Mulți dintre strămoșii acesteia au fost sfinți, cum ar fi Sfântul Ștefan Nemanja și Sfântul Simeon Izvorătorul de Mir. Sfânta Ipomoni este celebrată de două ori pe an: pe data de 13 martie, când a trecut în neființă, dar și pe 29 mai, când a căzut Constantinopolul și a murit Împăratul Constantin XI Paleologul, care era fiul ei.

Ce este tămâia?

Conform dexonline.ro, tămâia este „o substanță rășinoasă obținută prin crestare din scoarța livanului, solidificată sub forma unor boabe neregulate, de culoare roșiatică sau gălbuie”. Prin arderea sa, tămâia produce un fum cu miros specific destul de pătrunzător și este folosită adesea în ceremonii religioase. 

Citește și: Pe ce dată pică Buna Vestire în 2024?

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Arborele care dă tămâia ar fi înalt de la 3 până la 6 metri și ar avea florile alburii, conform crestinortodox.ro. Acesta crește în crăpăturile stâncilor din munți, dar și prin pietrișurile de la bazele colinare din imediata apropiere a mării.

tamaie si cruce

Află ce este tămâia și care sunt beneficiile ei.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Cum am menționat anterior, tămâia este adesea folosită în ceremoniile religioase. Cu toate acestea, o regăsim și în medicină și parfumerie. Tămâia are acțiune antiinflamatorie, antiseptică, astringentă, carminativă, cicatrizantă și diuretică, sedativă și farmacoterapeutică. În plus, tămâia este unul dintre ingredientele minune care contribuie la prepararea Sfântului Mir.

În general, tămâia este colectată între finalul lunii martie și începutul lunii aprilie. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si