Pe 14 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Cuvios Pahomie. Este sărbătoare cu cruce neagră în Calendarul ortodox, iar creștinii au dezlegare la ulei și vin.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Martin Mărturisitorul (papa al Romei), Sfinții mărturisitori episcopi Serghie, Pir și Teodor, Sfântul Mucenic Ardalion comediantul și Sfânta Muceniță Tomaida.

Cine este Sfântul Cuvios Pahomie? Este celebrat pe 14 aprilie 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Cuvios Pahomie s-a născut în jurul anului 1674, în satul Gledin și a primit numele Petru la botez.

El a ajuns în zona Moldovei, unde a fost primit la Mănăstirea Neamț. El parcurge toate încercările duhovnicești, iar la vârsta de 25 de ani se călugărește. 

Sfântul Cuvios Pahomie

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Pahomie este marcată cu cruce neagră în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citește și: Săptămâna Mare în 2024: Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi

După ce a murit părintele egumen Ioan, el a fost numit la nici 30 de ani de ani, stareț al Mănăstirii Neamț. El a condus această mănăstire până în anul 1704. 

Cuviosul Pahomie a plecat apoi la Kiev, unde l-a cunoscut pe Sfântul dimitrie al Rostovului căruia i-a devenit ucenic.

El se întoarce la Mănăstirea Neamț în anul 1706 și alege sihăstria într-o pădure lângă Muntele Chiriacul, conform crestinortodox.ro

Sihastrul Pahomie a fost chemat în scaunul episcopiei de la Roman. El l-a numit domn pe Nicolae Mavrocordat în Biserica Sf. Nicolae, în anul 1711. Trei ani mai târziu, Sfântul Pahomie a părăsit scaunul arhieresc și, odată ajung la Neamț, el se retrage din nou, lângă Muntele Chiriacu.

Acest sfânt a avut parte de mai multe necazuri și a trecut la cele sfinte pe 14 aprilie, în anul 1724. Moaștele lui sunt păstrate și în zilele noastre în Paraclisul Sfântul Ștefan din Lavra Pecerska.

Troparul Sfântului Cuvios Pahomie

Arătatu-te-ai mai mare turmei Păstorului celui mare, în dreptând turmele sihastrilor la staulul cel ceresc, părinte Pahomie, şi schima cea de acolo, cuvioase, pustnicilor deprin zând, şi pe aceasta iarăţi o ai învăţat; şi acum împreună cu aceia te bucuri şi te veseleşti în cereştile locaşuri.

Citește și: Pe ce dată sunt Floriile în 2024 în Calendarul ortodox? Semnificația acestei mari sărbători cu cruce roșie

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

barbat care tine in mana o cruce

Citește rugăciunea de sănătate către Sfântul Cuvios Pahomie.

[Sursa foto: Freepik]

Rugăciune puternică către Sfântul Cuvios Pahomie, pentru sănătate

„Prefericite şi Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm ţie: Du rugăciunea către milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salţi în bucurie cu Sfinţii şi cu puterile cele fără de materie înaintea Lui. Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui.

Cere pentru noi viaţă paşnică, sănătate trupească şi sufletească, roduri îmbelşugate pământului, întru toate belşug şi binefacere, iar noi să-i întoarcem toate bunătăţile cele dăruite nouă, spre mărirea Lui şi binecuvântarea şi ajutorul Lui. Întăreşte-ne, Doamne, pe calea care duce la locaşurile celor Sfinţi, unde este glasul neîncetat al lăudătorilor care văd pururi frumuseţea cea nespusă a feţei Tale, Sfânta Biserica Ta o fereşte de dezbinări, pe credincioşi întăreşte-i, rătăciţii întoarce-i pe calea credinţei, pe toţi ne mântuieşte spre slava lui Dumnezeu după mare mila Ta. Iar noi cu mulţumire ne vom închina Preasfintei Treimi în trei feţe: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si