Miercuri, pe data de 14 februarie 2024, în Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Cuvios Auxenție.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Cuviosului Maron, Cuviosului Avraam, Sfântului Avraam, Sfântului Filimon și Cuviosului Gheorghe.

Cine a fost Sfântul Cuvios Auxenție? Îl sărbătorim pe data de 14 februarie 2024, conform Calendarului ortodox

Cuviosul Auxentiu a fost unul dintre nobilii de la curtea împăratului bizantin Teodosie cel Mic.

El a îmbrățișat ulterior credința în Hristos și a părăsit Constantinopolul, stabilindu-se pe un munte, lângă Calcedon. Acest munte urma să se numească apoi Muntele lui Auxenție.

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Valentin în 2024?

Dorința sa mare a fost cea de a rămâne complet ascuns de ochii oamenilor. Își dorea să se liniștească întru rugăciune și nevoință, iar niște pastori l-au descoperit și au spus tuturor oamenilor din satele de alături despre viața sa. Oamenii au devenit curioși de existența sa și au început să îl caute, aducând oameni bolnavi pentru ca acest sfânt să îi vindece.

Dumnezeu a tămăduit prin rugăciunile acestui sfânt mai mulți oameni orbi, bolnavi de lepră, ologi și demonizați. Pentru a se asigura că oamenii nu asociază minunile pe care Domnul le făcea prin el, acesta s-a asigurat că fie le cerea celor prezenți să se roage lui Dumnezeu împreună cu el pentru omul bolnav, fie întâi de toate întărea credința în cei prezenți, arătându-le astfel că Dumnezeu le va face bine lor.

Dacă nu, se ruga deasupra omului bolnav rostind cuvintele „Te vindecă pe tine Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos”.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Acest sfânt a murit în anul 470, conform crestinortodox.ro  

sfantul cuvios auxentie

Sfântul Cuvios Auxenție este sărbătorit pe data de 14 februarie 2024.

[Sursa foto: Doxologia]

Motivul pentru care pe data de 14 februarie nu este sărbătorit Sfântul Valentin

Pe data de 14 februarie 2024 se sărbătorește Valentine's Day, iar mulți oameni asociază această sărbătoare cu sărbătoarea Sfântului Valentin. Nu este nicio legătură între Ziua Îndrăgostiților și Sfântul Valentin, deoarece el este sărbătorit în vară, pe data de 30 iulie 2024.

În Calendarul ortodox se face referire la mai mulți sfinți care poartă numele de „Valentin”, însă cel la care toată lumea face referire de Ziua Îndrăgostiților este Sfântul Valentin al Ortodoxiei.

Pe lângă el, mai sunt prăznuiți și alți sfinți cu acest nume în întreg anul, precum:

  • Sfântul Mucenic Valentin (preotul din Roma) este sărbătorit pe data de 6 iulie
  • Sfântul Mucenic Valens (Valent) diaconul, este sărbătorit la data de 16 februarie

calendar 14 februarie

Pe data de 14 februarie se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților. Biserica Ortodoxă îl pomenește în această zi pe Sfântul Cuvios Auxenție.

[Sursa foto: Freepik]

Întreaga lună februarie, în schimb, este dedicată iubirii și astfel, îndrăgostiților. Chiar dacă este vorba despre data de 14 februarie sau 24 februarie (când are loc Dragobetele), dragostea plutește în aer. 

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile

Se spune că în această zi, pentru a avea noroc, îndrăgostiții trebuie să își spele fața cu zăpadă.

Ziua îndrăgostiților ar fi chiar cea care marchează primăvara, încă din perioada romană, prin ritualuri de fertilitate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si