Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 14 iulie 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 14 iulie 2024!

Andreea Stoica,

Sfântul Nicodim Aghioritul

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe 14 iulie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfântul Nicodim Aghioritul.

Calendarul ortodox 14 iulie 2024: Cine a fost Sfântul Nicodim Aghioritul

Sfântul Nicodim Aghioritul, prăznuit pe 14 iulie s-a născut în 1749 în orașul Naxos, situat în sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee, el a fost numit la naștere Nicolae Kallivurtzis. De la o vârstă fragedă, Nicolae a demonstrat o dorință arzătoare pentru cunoaștere și sfințenie.

La vârsta de 16 ani, Nicolae a fost trimis la Smirna pentru a se instrui sub îndrumarea dascălului Ierotei. Aici a învățat latina și franceza și a devenit un cunoscător al Sfintelor Scripturi, al aghiografiei și al sfintelor canoane. După finalizarea studiilor în 1770, s-a întors la Naxos, unde mitropolitul Antimos l-a angajat ca secretar.

La vârsta de 26 de ani, Nicolae a intrat în monahism la Mănăstirea Dionisiu din Sfântul Munte Athos. După doi ani de ascultare, a fost tuns rasofor, primind numele de Nicodim. Aceasta a marcat începutul unei vieți dedicate complet rugăciunii, studiului și scrierii.

Episcopul Macarie al Corintului i-a cerut să corecteze și să pregătească pentru tipar "Filocalia", o colecție monumentală de scrieri patristice. Publicată în 1782 la Veneția, aceasta include opere ale 36 de autori, acoperind unsprezece secole, din secolul al IV-lea până în secolul al XV-lea.

La cererea aceluiași episcop, Sfântul Nicodim a revizuit și "Everghetinosul" și "Despre Împărtășania necontenită".

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

Citeste si: Simona Pătruleasa se dedică unor proiecte personale şi se retrage de la pupitrul Stirilor Kanal D- kanald.ro

Citeste si: Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian! A fost îmbrăcată în aur din cap până în picioare la cununia civilă! Imagini spectaculoase din ziua cea mare- wowbiz.ro

Citeste si: Un bărbat aflat într-un bar s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. Familia lui a aflat abia după 57 de ani ce s-a întâmplat cu el- antena3.ro

Din dorința de a se dedica rugăciunii în liniște, a părăsit Mănăstirea Dionisiu și s-a retras într-o chilie aproape de Karies. A încercat să se alăture comunității Cuviosului Paisie Velicikovski în Moldova, dar o furtună l-a împiedicat să ajungă acolo. Înțelegând că Dumnezeu avea alt plan pentru el, s-a stabilit într-o chilie din Capsala, unde a copiat numeroase manuscrise.

În 1782, s-a retras într-o insulă aproape pustie lângă Eubeea.

Aici, la cererea vărului său, Episcopul Ierotei din Euripos, a scris "Manualul sfaturilor bune" sau "Paza celor cinci simțiri". În această lucrare, Sfântul Nicodim învăța cum mintea poate fi eliberată de plăcerile senzoriale prin rugăciunea inimii și contemplația duhovnicească.

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Revenind la Sfântul Munte, Sfântului Nicodim i s-a încredințat traducerea și editarea operelor complete ale Sfântului Simeon Noul Teolog. A redactat un "Îndreptar de spovedanie" folosit regulat în Biserica Greacă și a publicat "Războiul nevăzut" și "Deprinderi duhovnicești", adaptări după lucrări spirituale apusene, menținându-și totuși învățătura ortodoxă nealterată.

Ieromonahul Agapie din Peloponez i-a propus să traducă o antologie a Sfintelor Canoane. După doi ani de muncă, a finalizat "Pidalionul", editat prima dată la Leipzig în 1800 și tradus în limba română în 1844 la Mănăstirea Neamț.

Sfântul Nicodim a corectat și pregătit pentru tipar scrierile complete ale Sfântului Grigorie Palama, însă lucrarea a fost distrusă la Viena în timpul războiului. A trecut la cele veșnice pe 14 iulie 1809.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce a vrut Tora Vasilescu să renunțe la actorie: "A fost ca o predestinare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat aflat într-un bar s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. Familia lui a aflat abia după 57 de ani ce s-a întâmplat cu el- antena3.ro

Canonizat pe 31 mai 1955 de patriarhul ecumenic Atenagora I și membrii Sinodului, Sfântul Nicodim Aghioritul rămâne un far al spiritualității ortodoxe, a cărui influență continuă să lumineze credincioșii de-a lungul secolelor.

Sursa: crestinortodox.ro

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI