Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 14 iunie 2024?
Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 14 iunie 2024!
Pe 14 iunie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Proroc Elisei. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?
Fiind vineri, 14 iunie 2024 este zi de post.
Sfântul Proroc Elisei a fost un exemplu remarcabil de credință, ascultare și putere divină. Născut într-o familie de agricultori, viața lui Elisei s-a schimbat când a fost chemat de profetul Ilie, la porunca lui Dumnezeu, pentru a-i urma misiunea.
Elisei a acceptat această chemare, părăsindu-și casa și familia pentru a-l însoți pe Ilie. A rămas alături de învățătorul său până la înălțarea la cer a acestuia, primind mantia lui Ilie și, odată cu ea, moștenirea profetică.
De la o vârstă fragedă, Elisei a demonstrat un dar extraordinar pentru minuni. Chiar și la naștere, un eveniment miraculos a avut loc: o junincă de aur venerată de israeliți a murit, mugind puternic, un semn divin ce prevestea sosirea unui profet mare.
Citește și: Rusaliile în 2024: Data pe care pică sărbătoarea în acest an. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri
De-a lungul vieții sale, Elisei a realizat numeroase minuni uimitoare, demonstrând puterea lui Dumnezeu. A despărțit apele Iordanului, a îndulcit apele amare de la Ierihon, a umplut cu apă șanțurile de apărare săpate în timpul războiului cu moabiții, a înmulțit untdelemnul văduvei sărace, l-a înviat pe fiul sunamitei, a hrănit o sută de oameni cu doar douăzeci de pâini mici, l-a vindecat de lepră pe Neeman, a orbit o armată siriană și a pus
alta pe fugă. De asemenea, acesta a propăvăduit multe evenimente viitoare.Moștenirea lui Elisei a dăinuit dincolo de viața sa pământească. El este venerat ca un sfânt atât în creștinism, cât și în islam, fiind un exemplu de credință fermă, curaj și compasiune.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta.
Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşază împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa:
Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!
Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.
Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.
O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!
Și fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc că neputincios sunt de nu mă vei întări, orb de nu mă vei lumina, legat de nu mă vei dezlega, fricos de nu mă vei face îndrăzneţ, pierdut de nu mă vei cerca, sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. (sursa: doxologia.ro)