Pe 14 mai 2024, conform Calendarului ortodox, o celebrăm pe Sfânta Muceniță Glicheria.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe Sfântul Mucenic Laodichie, Sfântul Cuvios Serghie Mărturisitorul, Sfântul Cuvios Pavsicacos (episcopul Sinadei), Sfântul Sfințitul Mucenic Alexandru (episcopul Tiverianiei), Sfântul Cuvios Nichifor (preotul Mănăstirii Efes), Sfântul Cuvios Eftimie cel Nou (ctitorul Mănăstirii Ivirilor din Aton), Sfântul Cuvios Ioan Iviritul, Sfântul Cuvios Gheorghe Iviritul și pe Sfântul Cuvios Gravriil Iviritul.

Cine a fost Sfânta Muceniță Glicheria? Este sărbătorită pe 14 mai 2024 în Calendarul ortodox

Sfânta Glicheria a trăit în secolul al II-lea, în vremea împăratului Antonin și a guvernatorului Savin. Sfânta Glicheria era fiica unui guvernator roman, iar după ce tatăl său a murit, ea s-a mutat în cetatea Traianopole din Tracia.

Ea a fost pusă să aducă jertfe pentru idolul lui Zeus, însă a refuzat. În timp ce se ruga, un fulger a lovit statuia lui Zeus și a distrus-o. Atunci, prefectul a dat ordin ca sfânta Glicheria să fie bătută și aruncată în temniță, însă acesta își dorea ca ea să moară prin înfometare, conform crestinortodox.ro

Citește și: Pe ce dată pică în 2025 Paștele și Floriile?

sfanta mucenita glicheria

Iată câteva detalii interesante despre viața Sfintei Mucenițe Glicheria, sărbătorită pe 14 mai 2024, în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Cu toate acestea, un înger al Domnului s-a pogorât din ceruri și i-a adus mâncare. Gardianul temniței a văzut minunea și i-a spus prefectului despre Hristos. Pentru această mărturisire, bărbatului i-a fost tăiat capul.

Sfânta Glicheria a fost aruncată într-un cuptor cu foc, însă a ieșit de acolo nevătămată. Apoi, ea a fost aruncată fiarelor sălbatice. S-a rugat întotdeauna Domnului și și-a dat ultima suflare în brațele acestuia.

După moartea sa, din moaștele ei curgea mir vindecător de boli grave.

Motivul pentru care o sărbătorim pe Sfânta Fecioară Maria de două ori pe an

Sfânta Fecioară Maria este sărbătorită de două ori pe an, conform Calendarului ortodox. Ea este celebrată o dată pe 8 septembrie (Nașterea Maicii Domnului) și încă o dată pe 15 august (Adormirea Maicii Domnului).

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului de pe 8 septembrie se mai numește și Sfânta Maria Mică și ea prima sărbătoare mare din anul bisericesc ortodox. Potrivit condoleante.ro, sărbătoarea a fost stabilită pentru a opta zi din anul bisericesc, deoarece cifra 8 simbolizează ziua veșniciei. Această sărbătoare marchează începutul anumitor activități cum ar fi bătutul nucilor, semănatul grâului, culesul viilor și culegerea anumtir plante și fructe.

Pe de altă parte, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare în cinstea Fecioarei Maria. Această zi este deosebit de importantă pentru creștini, ei comemorând moartea și învierea Fecioarei Maria. Tradiția spune că Maica Domnului a mai trăt 11 ani după înălțarea lui Iisus Hristos la ceruri.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Îmbulzeală la biserică, pentru apa sfințită. Ziua sfântă a adus neînțelegeri în rândul creștinilor

fecioara maria

Sfânta Fecioară Maria este sărbătorită de două ori pe an, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Aceste două sărbători nu sunt singurele închinate Maicii Domnului pe parcursul anului bisericesc. Sfânta Fecioară Maria are 9 zile de pomenire în Calendarul ortodox:

  • 8 septembrie- Nașterea Maicii Domnului
  • 1 octombrie- Acoperământul Maicii Domnului
  • 21 noiembrie- Intrarea în biserică a Maicii Domnului
  • 9 decembrie- Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana
  • 26 decembrie- Soborul Maicii Domnului
  • 25 martie- Buna Vestire
  • 2 iulie- Așezarea veșmântului Născatoarei de Dumnezeu în Vlaherne
  • 15 august- Adormirea Maicii Domnului
  • 31 august- Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si