Pe 15 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îi celebrăm pe Sfinții Aristarh, Pud și Trofim.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Mucenic Crescent cel din Mira Lichiei, Sfintele Mucenițe Vasilisa și Anastasia, Preacuviosul Leonid (episcopul Atenei) și pe Sfinții Mucenici Teodor preotul și Pavsolipic.

Sfinții Aristarh, Pud și Trofim sunt sărbătoriți pe 15 aprilie 2024 în Calendarul ortodox

Pe 15 aprilie 2024 îi sărbătorim pe Sfinții Aristarh, Pud și Trofim. Aceștia făceau parte din cei 70 de Apostoli aleși de Iisus Hristos.

Sfinții Aristarh, Pud și Trofim

Sfinții Aristarh, Pud și Trofim sunt celebrați pe data de 15 aprilie 2024 în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Tradiții de Sf. Gheorghe în 2024: Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Sfântul Apostol Aristarh a fost episcopul Apameei din Siria. Sfântul Apostol Pavel a vorbit despre acesta în Epistola către Coloseni, dar și în cea către Filimon. Despre Sfântul Aristarh se știe faptul că a fost arestat în Efes, cu Gaius, de către mulțimea care era împotriva lui Pavel. Atunci, Sf. Apostol Pavel le-a spus colosenilor că îi „îmbrățișează” Aristarh. Sf. Pavel îl numește pe Aristarh „împreună-lucrător cu mine” în Epistola către Filimon. Așa îi numește și pe Dimas, Marcu și Luca.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Sfântul Apostol Pud era din Roma, iar Sfântul Apostol Pavel l-a pomenit o dată în Epistola către Timotei. Despre acest sfânt se cunoaște faptul că casa lui Pud a fost un liman al celor mai importanți apostoli, iar apoi a devenit locaș de închinare, numit „Biserica Pastorilor”, conform crestinortodox.ro

Sfântul Apostol Trofim era din Asia. El l-a însoțit pe Apostolul Pavel în călătoriile sale.

În a doua Epistolă către Timotei, Pavel a spus că pe Trofim l-a lăsat în Milet, fiind bolnav.

Cei trei sfinți ierarhi, Aristarh, Pud și Trofim, au murit fiind decapitați alături de Sfântul Apostol Pavel, în timpul persecuției lui Nero.

Ce este Prohodul Domnului? Se săvârșește în Săptămâna Mare

În Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor, în toate bisericile ortodoxe se săvârșește Denia Prohodului Domnului. 

Citește și: Săptămâna Mare în 2024: Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi

Aceasta estze slujba de înmormântare a lui Iisus Hristos. Textul prohodului are trei părți: prima parte are 73 de strofe, a doua parte are 60 de strofe, iar a treia parte are 43 de strofe. Versurile Prohodului Domnului au fost compuse de Sfântul Ioan Damaschin, conform condoleante.ro.

lumanari in biserica

În Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor se oficiază slujba Prohodul Domnului.

[Sursa foto: Vecteezy]

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Atunci când se cântă Prohodul Domnului, creștinii iau parte trup și suflet și îl celebrează pe Mântuitorul Iisus Hristos în drumul spre mormânt. Această slujbă se încheie cu înconjurarea bisericii, lucru care simbolizează ducerea către mormântul lui Iisus Hristos.

În acest ritual se fac patru opriri, iar fiecare oprire este însoțită de o rugăciune. Apoi, creștinii trec pe sub Sfântul Epitaf (Vezi când se trece pe sub masă în Postul Paștelui 2024), la intrarea în biserică.

Trecerea pe sub masă se face în scop simbolic, arătând că credincioșii prezenți participă la suferințele și moartea Mântuitorului Iisus Hristos. Se spune că ei trec prin mormântul Mântuitorului pentru a putea învia apoi odată cu Acesta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si