Pe 15 iulie 2024, în Calendarul ortodox  sunt sărbătoriți Sfinţii Mucenici Chiric și Iulita.

Calendarul ortodox 15 iulie 2024: Cine au fost Sfinţii Mucenici Chiric și Iulita?

În perioada de domnie a împăratului Dioclețian (284-305), când persecuțiile împotriva creștinilor erau la apogeu, a trăit Sfânta Iulita, o femeie credincioasă din Iconia. Rămasă văduvă la puțin timp după nașterea fiului ei, Chiric, Iulita a devenit un simbol al curajului și al devotamentului față de credința creștină.

Când Dioclețian a declanșat persecutarea creștinilor, Sfânta Iulita și-a luat fiul și a fugit din Iconia, căutând refugiu în Seleucia. Aici, însă, nu a găsit pace, fiind arestată sub acuzația de a fi creștină.

Însă, spre surprinderea tuturor, micuțul Chiric a strigat cu tărie: „Eu sunt creștin și vreau cu mama mea!”. Acest act de curaj și mărturisire a credinței din partea unui copil atât de mic l-a înfuriat pe judecător, care, într-un gest de cruzime, l-a lovit pe Chiric cu piciorul. Copilul s-a rostogolit pe treptele de piatră și și-a dat duhul, devenind astfel un martir al credinței creștine.

Citește și: Când începe Postul Sfintei Marii în 2024?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!- wowbiz.ro

Citeste si: Imane Khelif a apărut pe Instagram cu un nou look. Cum s-a filmat controversata pugilistă, acuzată că este bărbat- antena3.ro

După ce a fost martoră la moartea tragică a fiului ei, Sfânta Iulita a îndurat chinuri cumplite, rămânând neclintită în credința sa. În cele din urmă, i s-a tăiat capul, alăturându-se fiului său în împărăția cerească, ca martiri ai credinței în Hristos.

Moaștele Sfinților Mucenici Chiric și Iulita au devenit sursă de mare evlavie și vindecare pentru credincioși. O parte din aceste sfinte moaște se află la Ohrida, în Biserica Sfintei Născătoare de Dumnezeu Vindecătoarea, unde continuă să facă minuni și să fie un simbol al credinței și curajului.

Citește și: Când nu se fac nunți în 2025: Calendarul zilelor în care preoții nu săvârşesc cununii religioase

Tot pe 15 iulie 2024 se mai face pomenirea:

- Sfântului Cuvios Iosif, arhiepiscopul Salonicului;
- Sfântului Vladimir, luminatorul Rusiei;
- Sfântului Mucenic Lolian.

Sursa: crestinortodox.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si