Pe 15 iunie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Proroc Amos.

Calendarul ortodox 15 iunie 2024: Cine a fost Sfântul Proroc Amos

Sfântul Proroc Amos s-a născut în satul Tecoa, situat în apropierea Betleemului, în secolul al VIII-lea î.Hr. Provenind dintr-o familie modestă, Amos a lucrat ca păstor de porci pentru un bogătaș din Ierusalim, o ocupație care l-a pus în contact direct cu realitățile dure ale vieții din acea vreme.

Chemarea sa la slujirea profetică a venit pe neașteptate, în timpul domniei regelui Iudeei Ozia și a regelui Israelului Ieroboam. Amos a denunțat cu curaj nedreptățile sociale și corupția morală care predominau în ambele regate. El a criticat aspru închinarea la idoli, practică răspândită printre israeliți, și a îndemnat la o revenire la credința monoteistă în Dumnezeul unic.

Mesajul lui Amos nu a fost unul ușor de acceptat. Atrageți de luxul și idolatria vremii, mulți au ignorat avertizările sale. Chiar și Amaziah, preotul idolatru din Betel, l-a persecutat pe Amos, acuzându-l că incită la rebeliune împotriva regelui. În ciuda amenințărilor și a opoziției, Amos a rămas ferm în convingerile sale, continuând să propovăduiască curaj adevărul și dreptatea.

Calendar ortodox iunie 2024

Calendar ortodox iunie 2024

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Descoperirea care schimbă Biblia. Un nou papirus prezintă faptele miraculoase din copilăria lui Iisus

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Profețiile lui Amos s-au dovedit a fi exacte. Asirienii au invadat Samaria, distrugând regatul Israelului, așa cum a prezis el. Moartea fiilor lui Amaziah și a regelui Israel au confirmat, de asemenea, cuvintele sale. Deși lovit cu un toiag de către fiul lui Amaziah, Amos a continuat să își propovăduiască mesajul până la sfârșitul vieții, revenind în satul natal Tecoa, unde și-a dat duhul.

Moștenirea lui Amos este una de curaj, integritate și credință neclintită.

El rămâne un exemplu puternic al puterii profetului de a vorbi împotriva nedreptății și de a apăra adevărul, chiar și în fața persecuției.

Citește și: Brâul Maicii Domnului, adus în Capitală. Eveniment religios major pentru credincioși

Este important de reținut că Sfântul Proroc Amos nu este același cu Amos, tatăl profetului Isaia. Amos, tatăl lui Isaia, provenea din seminția regală a Iudeei și a locuit în Ierusalim. Spre deosebire de Amos profetul, el nu a fost proroc și nu a suferit moarte martirică.

Distincția dintre cei doi este esențială pentru a înțelege corect contextul și semnificația vieții și învățăturilor Sfântului Proroc Amos.

Rugăciune scurtă sau troparul Sfântului Prooroc Amos

A proorocului Tău Amos pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Sursa:  www.crestinortodox.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si