Pe 15 mai 2024, conform Calendarului ortodox, o celebrăm pe Sfinții Pahomie cel Mare și Iacob Putneanul (mitropolitul Moldovei).

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe Sfântul Cuvios Ahile (episcopul Larisei) și Sfântul Cuvios Varvar. Este cruce neagră în Calendarul ortodox și este dezlegare la pește pentru creștini.

Cine au fost Sfinții Pahomie cel Mare și Iacob Putneanul? Sunt celebrați pe 15 mai 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Pahomie s-a născut în Tebaida de Jos, în Egipt și a trăit pe vremea împăratului Constantin cel Mare. El a fost soldat și a luptat în armata împăratului și a luat parte la bătălia împotriva lui Maxentiu. 

sfantul pahomie cel mare

Iată cele mai interesante informații despre viața Sfântului Pahomie cel Mare, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Tradiţii de Sf. Constantin şi Elena în 2024: Superstiţii româneşti pentru data de 21 mai

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

În acele timpuri era păgân, dar a primit Taina Botezului, iar apoi s-a retras în pustia Tebaidei, alături de pustnicul Palamon. După 10 ani a ajuns în Tabenisi, acolo unde un înger i s-a arătat, fiind îmbrăcat în rasă de schimonah și i-a dăruit o tăbliță pe care scria pravila unei mănăstiri cu viața de obște. Îngerul i-a spus să întemeieze o asemenea mănăstire în Tabenisi. El a zidit mai multe chilii.

Numărul monahilor a crescut ulterior, iar Pahomie a fost nevoit să mai întemeieze șase mănăstiri. Numărul ucenicilor lui a ajuns la aproximativ 7.000. Acest sfânt a trecut la viața de apoi la vârsta de 55 de ani și a fost îngropat într-una dintre mănăstirile pe care le-a făcut chiar el, conform crestinortodox.ro

Sfântul Iacob Putneanu, mitropolitul Moldovei, s-a născut pe data de 20 ianuarie 1719 într-o familia foarte credincioasă din Bucovina.

El a cunoscut credința adevărată în Hristos pe măsură ce a crescut, iar la doar 12 ani el a intrat în viața monahală. Acesta a fost ucenicul Mitropolitului Antonie al Moldovei între anii 1730-1740.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Citește și: Când începe postul Sfinților Petru și Pavel în 2024 și câte zile va dura?

biblie

Iată care este cea mai puternică rugăciune pentru ziua de 15 mai 2024, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: Vecteezy]

Rugăciunea către Sfântul Pahomie cel Mare care trebuie rostită pe 15 mai 2024

„Prefericite şi Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm ţie: Du rugăciunea către milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salţi în bucurie cu Sfinţii şi cu puterile cele fără de materie înaintea Lui. Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui. Cere pentru noi viaţă paşnică, sănătate trupească şi sufletească, roduri îmbelşugate pământului, întru toate belşug şi binefacere, iar noi să-i întoarcem toate bunătăţile cele dăruite nouă, spre mărirea Lui şi binecuvântarea şi ajutorul Lui.

Întăreşte-ne, Doamne, pe calea care duce la locaşurile celor Sfinţi, unde este glasul neîncetat al lăudătorilor care văd pururi frumuseţea cea nespusă a feţei Tale, Sfânta Biserica Ta o fereşte de dezbinări, pe credincioşi întăreşte-i, rătăciţii întoarce-i pe calea credinţei, pe toţi ne mântuieşte spre slava lui Dumnezeu după mare mila Ta. Iar noi cu mulţumire ne vom închina Preasfintei Treimi în trei feţe: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!” (sursa: Doxologia)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si