In articol:
- Sfântul Mucenic Agapie este celebrat pe 15 martie 2024 în Calendarul ortodox
- Ce reguli trebuie să ai în vedere atunci când mergi la biserică?
Vineri, pe data de 15 martie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Benedict din Nursia.
În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe Sfântul Apostol Aristobul (episcopul Britaniei), Sfântul Mucenic Nicandru din Egipt și Sfântul Mucenic Manuil Criteanul.
Această zi este aliturgică, adică nu se oficiază slujba Sfintei Liturghii. În plus, creștinii au dezlegare la lapte, ouă și brânză.
Sfântul Mucenic Agapie este celebrat pe 15 martie 2024 în Calendarul ortodox
Sfântul Mucenic Agapie și cei șapte mucenici au trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian, între 284 și 305.
Restul mucenicilor au primit botezul sângelui. Ei erau uimiți de tăria cu care creștinii puteau primi chinurile pentru credința lor, inimile lor înflăcărându-se de iubirea pentru Iisus Hristos.
Mucenicilor li s-a alăturat și Sfântul Agapie care până la acel moment a suferit destul de mult pentru Iisus Hristos. Toți mucenicii, inclusiv Agapie, au murit decapitați în 303, conform crestinortodox.ro
Ce reguli trebuie să ai în vedere atunci când mergi la biserică?
Există mai multe „reguli” pe care este bine ca creștinii să le respecte atunci când decid să meargă la biserică. Iată câteva dintre acestea:
În primul rând, este bine să închizi orice conflict cu cei din jur și să vă iertați reciproc. Spre exemplu, dacă merge mama la biserică sau tata, ei trebuie să rostească cuvintele „Iertați-mă, măi băieți! Iartă-mă, soție!”
Atunci când mergi la biserică este bine să aduci câte ceva, indiferent de cât de mic este, din propria casă. O lumânare, un bănuț, o prescură, un pahar de vin, orice. Darul dus ca jertfă lui Dumnezeu va binecuvânta întreaga ta avere.
Creștinii care aleg să meargă la biserică trebuie să meargă mai de dimineață pentru a sta și la Evanghelia Învierii de dimineață și Slavoslovia.
Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2024? Calendar ortodox
Bărbații stau mereu pe partea dreaptă în biserică, în timp ce femeile stau pe partea stângă. De obicei, bărbații înaintați în vârstă stau în față, iar cei mai tinerii stau în spatele lor. Așa se întâmplă și la femei, iar între bărbați și femei trebuie lăsată o „cărare” pentru ca cine dorește să se închină și să ducă un dar la Altar să o poată face în liniște.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Creștinii nu trebuie să vorbească în biserică. Acesta este un păcat și singura formă de comunicare acceptată în acest loc sfânt este vorbitul în șoaptă sau prin semne.
Nu trebuie să ieși din biserică până când nu s-a terminat slujba. Se poate îngădui acest lucru doar dacă ești bolnav sau dacă te afli într-o altă situație dificilă. În caz contrar, dacă ieși înainte ca Liturghia să se termine, vei fi asemănat cu Iuda care a părăsit Cina cea de Taină, conform sursei menționate anterior.
O altă condiție este aceea care ne spune că atunci când te închini la Sfintele Icoane nu trebuie să săruți sfinții pe față pentru că săvârșești un păcat. Dacă sfântul este pictat în picioare, trebuie să îi săruți picioarele, iar dacă este pictat doar pe jumătate, trebuie să săruți partea de jos.