Pe data de 15 septembrie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfântul Iosif cel Nou.

Cine a fost Sfântul Iosif cel Nou?

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 15 septembrie, este o personalitate remarcabilă a creștinismului ortodox din spațiul românesc. Născut în anul 1568 în Raguza, Dalmația, și cunoscut drept ocrotitor al Timișoarei și patron al pompierilor din România, viața sa a fost marcată de o profundă credință și dăruire față de Dumnezeu și de comunitatea ortodoxă.

După moartea tatălui său, Iosif s-a mutat împreună cu mama sa în Ohrida, la sud de Dunăre, unde la vârsta de 15 ani a decis să intre în Mănăstirea Maicii Domnului din acea localitate. Timp de cinci ani, tânărul a trăit în rugăciune și ascultare în această mănăstire, unde s-a format spiritual și a dobândit primele experiențe ale vieții monahale.

Dorind să își aprofundeze viața de credință, Iosif ajunge la Muntele Athos, în Mănăstirea Pantocrator, locul unde a fost călugărit, primind numele de Iosif. Aici, a petrecut ani în rugăciune și nevoință, fiind remarcat pentru viața sa curată și devotată.

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Iosif a fost trimis, la cererea patriarhului de Constantinopol, să conducă marea lavră a Sfântului Ștefan din Adrianopol. După șase ani de slujire acolo, a fost numit egumen al marii lavre românești Cutlumus, una dintre cele mai importante mănăstiri de pe Muntele Athos.

În anul 1650, Patriarhia din Constantinopol îl numește mitropolit al Timișoarei, iar învestirea sa oficială are loc pe 20 iulie. În această perioadă, Sfântul Iosif a fost un adevărat păstor de suflete, apărând credința ortodoxă și sprijinind comunitatea românească într-o perioadă dificilă din punct de vedere politic și religios.

Retragerea la Mănăstirea Partoș

După trei ani de slujire ca mitropolit, în anul 1653, Sfântul Iosif se retrage la Mănăstirea Partoș, aproape de Timișoara, unde își va petrece ultimele clipe de viață. Potrivit tradiției, în momentul trecerii sale la cele veșnice, clopotele mănăstirii au început să bată singure, un semn divin al trecerii unui om sfânt. A fost îngropat în naosul bisericii mănăstirești, iar locul său de odihnă a devenit repede un loc de pelerinaj.

Citește și: Sfânta Sofia 2024: Pe ce dată se sărbătorește? Mesaje de La mulți ani!

Canonizarea

În anul 1956, moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, loc unde credincioșii vin să se închine și să ceară ajutor în necazuri și suferințe. Sfântul a fost canonizat oficial de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pe 28 februarie 1950, fiind trecut în rândul sfinților.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: Este păcat să crezi în horoscop? Iată ce spun preoții

Patronul pompierilor din România

Una dintre minunile cunoscute ale Sfântului Iosif este salvarea Timișoarei de la un incendiu devastator, fapt consemnat și în Acatistul Sfântului. Potrivit relatărilor, atunci când focul amenința să cuprindă întreaga cetate, Sfântul Iosif s-a rugat cu ardoare, iar prin puterea rugăciunilor sale, o ploaie neașteptată a stins focul, salvând cetatea.

La cererea Ministerului de Interne din România, în anul 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș să fie numit patronul pompierilor. Astfel, el este considerat ocrotitorul celor care luptă cu focul și a celor care își pun viața în pericol pentru a-i salva pe ceilalți.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si