În Calendarul ortodox pe 16 august 2024 sunt sărbătoriți Sfinții Martiri Brâncoveni. 

Calendar ortodox 16 august 2024: Cine au fost Sfinții Martiri Brâncoveni? 

Sfinții Martiri Brâncoveni sunt sărbătoriți pe 16 august, zi în care ne amintim de jertfa domnitorului Constantin Brâncoveanu, a celor patru fii ai săi – Constantin, Ștefan, Radu și Matei – și a sfetnicului său, Ianache. Acești martiri au refuzat să renunțe la credința creștină, chiar cu prețul vieții lor.

Povestea lor este una de curaj, devotament și sacrificiu, iar moștenirea lăsată de Constantin Brâncoveanu rămâne una impresionantă în istoria și cultura românească.

Citește și: Rugăciune pentru ajutor imediat. La cine e bine să te rogi când treci prin momente de cumpănă

Domnia lui Constantin Brâncoveanu a fost marcată de numeroase realizări culturale și religioase. Sub domnia sa, în 1688, a apărut Biblia în limba română, cunoscută sub numele de „Biblia de la București”. Aceasta a fost un moment de cotitură pentru cultura românească, fiind un simbol al efortului lui Brâncoveanu de a proteja și promova limba și cultura națională.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii- wowbiz.ro

Citeste si: Indignare generală după ce un bărbat care a lucrat 104 zile la rând a murit pentru că i-au cedat organele- antena3.ro

Constantin Brâncoveanu a fost un adevărat protector al tiparului și al școlilor din Muntenia și Transilvania. El a fondat Academia Domnească din București, transformând școala de la Sfântul Sava într-un colegiu public pentru români și străini, cu o programă similară instituțiilor de învățământ superior din Europa. Totodată, l-a adus de la Istanbul pe Andrei, viitorul mitropolit Antim Ivireanul, sub îndrumarea căruia au fost tipărite numeroase cărți în limbile română, greacă, slavonă, georgiană și chiar arabă.

Sfinții Martiri Brâncoveni

Sfinții Martiri Brâncoveni

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Rugăciune către Maica Domnului pentru sănătate. Cuvintele puternice pe care să le rostești

Martiriul Brâncovenilor

Refuzul lui Constantin Brâncoveanu de a se lepăda de credința creștină i-a adus moartea în ziua de 15 august 1714, zi în care împlinea 60 de ani. Alături de el, au fost executați și cei patru fii ai săi, precum și sfetnicul Ianache. În fața sultanului Ahmed, Brâncoveanu a rostit cuvinte care au rămas în istorie: „De legea creștină nu mă las, căci în ea m-am născut și am trăit, și în ea vreau să mor!”. Către fiii săi, a spus: „Fiilor, fiți bărbați! Am pierdut tot ce aveam pe această lume. Nu ne-au mai rămas decât sufletele. Să nu le pierdem și pe ele, ci să le ducem curate înaintea feței Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să spălăm păcatele noastre cu sângele nostru!”.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citeste si: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”- kfetele.ro

Citeste si: Bobby Deol, despre dependența de alcool: "Uitându-se la mine în timp ce mă chinuiam". Cum a depășit actorul indian acele situații dificile- radioimpuls.ro

Citeste si: Medic acuzat că a ucis un băiat pe care l-a operat urmărind tutoriale pe YouTube- antena3.ro

După execuție, trupurile lor au fost aruncate în Bosfor, dar au fost recuperate în secret de câțiva creștini și îngropate într-o mănăstire din Halki. Mai târziu, în 1720, Doamna Maria (Marica), soția lui Brâncoveanu, a adus pe ascuns rămășițele domnitorului la București, unde le-a îngropat în Biserica Sfântul Gheorghe Nou. Descoperirea mormântului voievodal în 1914 a fost o revelație pentru istoricii români, confirmând astfel locul de odihnă al unuia dintre cei mai mari domnitori români.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si