Sâmbătă, pe data de 16 martie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Mucenic Sabin. În această zi este Sâmbăta Sfinților Cuvioși.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe Sfântul Mucenic Papa, Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia, Sfântul Ioan din Mănăstirea Rufiane, Sfântul Mucenic Roman din Parion, Sfinții 10 mucenici din Fenicia, Sfântul Alexandru (episcopul Romei), Sfântul Cuvios Aninas (făcătorul de minuni) și Sfântul Cuvios Hristodul.

Cine este sfântul zilei, celebrat pe 16 martie 2024 în Calendarul ortodox?

Sfântul Sabin a trăit pe vremea împăratului Dioclețian și era originar din Ermuopole, Egipt. Sfântul Mucenic Sabin și-a lăsat casa și toate bogățiile și a fugit pe ascuns din cetatea Ermopolis, ascunzându-se într-un sat îndepărtat, după ce prigonirea cumplită a început asupra creștinilor. Mulți creștini au fost uciși atunci, conform crestinortodox.ro

Citește și: Pe ce dată pică Buna Vestire în 2024? Tradiții pentru această zi sfântă: Este cruce roșie în Calendarul ortodox

sfantul mucenic sabin egipteanul

z

[Sursa foto: Doxologia]

Sfântul Sabin s-a retras într-o casă mică și a început să țină post și să se roage atât ziua, cât și și noaptea. El a fost destul de „vânat” de slujitorii de idoli, însă nu l-au putut găsi.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

La un moment dat, un om sărac care mai trecea pe la Sfântul Sabin să ia hrană, s-a dus la slujitorii de idoli și le-a propus „un târg”. Acesta a întrebat ce îi pot oferi la schimb dacă le spune unde este Sabin. Slujitorii de idoli i-au oferit doi galbeni și apoi au mers împreună pentru a le arăta acestora casa în care trăia Sfântul Sabin.

Slujitorii au înconjurat locuința, bătând în ușă. Atunci se aflau în interior Sfântul Sabin și șase creștini. Acesta a deschis ușa, crezând că este altcineva de partea cealaltă. Slujitorii de idoli au sărit de îndată pe sfinți și i-au legat pe toți. Sfântului Sabin i-au pus două lanțuri grele și l-au dus la judecătorul locului, pe nume Arian.

El a trecut prin multe chinuri și chiar și așa, nu a renunțat la Hristos. El a fost înecat într-un râu.

Ce condiții trebuie să respecte creștinii atunci când merg la Biserică?

Creștinii trebuie să respectă unele condiții atunci când merg la slujbe în Biserică. 

După ce preotul dă binecuvântare de Sfânta Liturghie, nimeni nu mai are voie să se închine la icoane sau să mai ducă daruri la Altar. Pentru a ști când vine momentul, preotul trebuie să rostească: „Binecuvântată este Împărăția Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor”.

Creștinii trebuie să stea în genunchi atunci când se sfințesc preacuratele daruri, când se cântă „Pe Tine Te lăudăm, pe Tine bine Te cuvântăm...!”

Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante cu cruce roșie și neagră

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

preot

Creștinii trebuie să respecte unele reguli atunci când merg la Biserică. Iată despre ce este vorba.

[Sursa foto: EVZ]

Cei care doresc să se împărtășească cu Preacuratele Taine trebuie să își ceară iertare de la toți, de la cei bătrâni până la cei tineri. Dacă sunt bărbați, ei merg la cei mai în vârstă și de la cei cu care s-au supărat trebuie să își ceară iertare. În schimb, femeile trebuie să meargă la cele mai bătrâne și să le sărute mâna, iar apoi acelea să le sărute pe frunte, conform sursei citate anterior.

După ce un creștin a primit Tainele lui Hristos, este bine să meargă la ușa diaconească pentru a primi anafură și un pahar de vin. Apoi, este bine să treacă la strană sau în pridvor pentru a i se citi moliftele sau rugăciunea de mulțumire după Sfânta Împărtășanie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si