Pe 16 noiembrie 2024, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, unul dintre cei doisprezece Apostoli aleși de Hristos. Acesta a avut un rol deosebit de important în răspândirea credinței creștine și în scrierea uneia dintre cele patru Evanghelii din Noul Testament, fiind cunoscut pentru convertirea multor oameni prin predicile sale și scrierile sacre.

Viața Sfântului Apostol Matei

Înainte de a deveni Apostol, Matei a fost vameș și purta numele de Levi.

Era originar din Capernaum și fiul lui Alfeu. Meseria de vameș era una controversată la vremea respectivă, fiind privită cu suspiciune de către comunitatea evreiască, din cauza colaborării cu autoritățile romane. Totuși, acest lucru nu l-a împiedicat pe Hristos să-l cheme pe Matei să-I urmeze, un gest care a evidențiat deschiderea și milostivirea Domnului pentru toți cei care doresc să se schimbe și să-L urmeze.

După chemarea sa la apostolie, Matei a renunțat la funcția sa de vameș și a devenit unul dintre cei mai apropiați discipoli ai lui Iisus. Potrivit tradiției, nu se știe cu certitudine dacă Matei a fost căsătorit, iar viața sa după chemarea de către Mântuitor este marcată de dedicarea totală predicării și scrierii Evangheliei.

Calendar ortodox noiembrie 2024

Calendar ortodox noiembrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu pensia de 11.000 de euro pe care o primea Prigoană de la stat- antena3.ro

Citeste si: De ce a murit Silviu Prigoană. Cauza decesului a fost sabilită de legiști- wowbiz.ro

Citește și: De când se ascultă colindele? Este păcat să ascultăm colinde în luna noiembrie? Iată ce spun preoții

Autorul primei Evanghelii

Sfântul Matei este considerat autorul primei Evanghelii, cunoscută sub numele de „Evanghelia după Matei”. Potrivit mărturiilor lui Eusebiu și ale Sfântului Epifanie, Matei a scris inițial Evanghelia în limba aramaică, pentru a răspunde nevoilor credincioșilor evrei.

Mai târziu, a fost tradusă în greacă, versiune care s-a păstrat și transmis generațiilor următoare. Scopul principal al Evangheliei lui Matei a fost să demonstreze că Iisus Hristos este Mesia cel prezis de profeții Vechiului Testament, arătând împlinirea tuturor profețiilor mesianice.

Evanghelia după Matei are o semnificație aparte, fiind considerată „Evanghelia Împărăției”, datorită frecventei menționări a expresiei „Împărăția cerurilor”. Aceasta pune accent pe mesajul salvării prin Hristos și pe convertirea popoarelor, având în vedere atât iudeii, cât și păgânii. Este o Evanghelie de convertire, care îi îndreaptă pe oameni către mântuire prin credință.

Citeste si: Cum s-a desfășurat, mai exact, divorțul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu? Ce a declarat vedeta TV, la o zi de la pierderea fostului soț: "Divorțul, din păcate, s-a desfăcut din vina lui!"- kfetele.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat în prima vacanță pe care Theo Rose a făcut-o cu părinții în Dubai: "Mi-a venit să plâng la restaurantul ăla chinezesc"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un pescar din Norvegia a prins din greșeală un submarin american: „L-a târât trei kilometri”- antena3.ro

Citește și: 24 decembrie 2024: Este sau nu zi liberă legală de la stat?

Moartea Sfântului Matei

Sfântul Matei a trăit o viață de dăruire totală față de Hristos și a murit ca martir. Potrivit Martirologiului Roman, el a fost ars pe rug în Etiopia, unde propovăduia Evanghelia, fiind omorât de păgânii care nu au acceptat mesajul său.

Alte surse, precum unele texte apocrife, sugerează că a suferit o moarte martirică în Pont, în ciuda diferențelor de relatări, rămânând unanim recunoscut ca martir pentru credința sa.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si