Pe 16 octombrie 2024, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Longhin Sutașul.

Cine a fost Sfântul Mucenic Longhin Sutașul?

Sfântul Longhin a fost un soldat roman din armata condusă de Pontiu Pilat și a jucat un rol esențial în timpul răstignirii și învierii Domnului. El a fost comandantul care supraveghea paza Crucii la Răstignire, precum și paza Sfântului Mormânt. Când a fost martor la evenimentele miraculoase care au urmat morții lui Iisus – cutremurul, întunecarea soarelui și deschiderea mormintelor – el a exclamat cu credință: „Cu adevărat, Acesta a fost Fiul lui

Dumnezeu” (Matei 27:54).

Citește și: Sfântul Dumitru 2024: Pe ce dată se sărbătorește în calendarul ortodox și ce este bine să faci în această zi?

Convertirea la creștinism

După Învierea Domnului, iudeii au încercat să mituiască soldații pentru a răspândi zvonul că trupul lui Iisus a fost furat de ucenici. Spre deosebire de ceilalți, Longhin a refuzat mita, a renunțat la slujba militară și s-a botezat împreună cu alți doi soldați. Aceștia au părăsit Ierusalimul și s-au stabilit în Capadocia, unde au reușit să convertească mulți oameni la creștinism prin predicile și faptele lor.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Câți bani a câștigat o femeie care a reciclat PET-urile pelerinilor de la Sf. Parascheva- antena3.ro

Citeste si: Câți bani a reușit să facă o femeie care a reciclat sute de PET-uri de la Pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași- wowbiz.ro

Calendar ortodox octombrie 2024

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Sfinții Mihail și Gavril 2024: Pe ce dată se sărbătorește și ce este bine să faci în această zi?

Martiriul Sfântului Longhin

Iudeii au insistat pe lângă Pilat să-l prindă și să-l ucidă pe Longhin, din cauza influenței sale în răspândirea creștinismului. Pilat a trimis soldați să-l prindă, iar Sfântul Longhin, cunoscându-și sfârșitul, i-a întâmpinat cu căldură și ospitalitate.

În noaptea dinaintea morții, s-a rugat necontenit, iar în zori, soldații au descoperit cu uimire că gazda lor era chiar cel pe care veniseră să-l omoare. Deși au fost reticenți, Longhin le-a cerut să îndeplinească porunca, și astfel a fost decapitat. Capul său a fost dus la Ierusalim, pentru ca Pilat să fie convins de moartea sa.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si