Pe data de 16 septembrie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfânta Eufimia.

Cine a fost Sfânta Eufimia?

Sfânta Eufimia, cunoscută pentru credința și curajul său neclintit, s-a născut în Calcedon și a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305), unul dintre cei mai mari persecutori ai creștinilor. Provenind dintr-o familie creștină nobilă, tatăl ei, senatorul Filofron, și mama sa, Theodorisia, au crescut-o în spiritul credinței creștine, insuflându-i iubirea pentru Dumnezeu și adevăr.

Viața Sfintei Eufimia este o mărturie a puterii credinței și a rezistenței în fața persecuțiilor.

În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, proconsulul Pricus i-a poruncit Sfintei Eufimia să aducă jertfe idolilor păgâni, așa cum cereau legile imperiale ale vremii. În fața acestei porunci, tânăra a refuzat cu fermitate, spunând cu curaj: "Comanda împăratului și a ta se cuvine să fie împlinită atunci când nu este contrară poruncii lui Dumnezeu. Dar dacă ea este potrivnică poruncii lui Dumnezeu, atunci nu numai că nu trebuie împlinită, dar trebuie și combătută."

Aceste cuvinte sunt o mărturie a devotamentului său neclintit față de credința creștină, arătând că pentru ea, loialitatea față de Dumnezeu era mai presus de orice autoritate pământească.

Citește și: Sfânta Sofia 2024: Pe ce dată se sărbătorește? Mesaje de La mulți ani!

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Pentru refuzul său de a jertfi idolilor, Sfânta Eufimia a fost supusă la numeroase chinuri. A fost aruncată într-un cuptor încins și într-o apă plină de târâtoare otrăvitoare, însă prin puterea semnului Sfintei Cruci, a ieșit nevătămată din ambele încercări.

În cele din urmă, și-a dat sufletul în mâinile Domnului când a fost aruncată la fiarele sălbatice, mărturisind astfel credința sa până la capăt.

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Minunea Sfintei Eufimia

Sfânta Eufimia este prăznuită nu doar pentru martiriul său, ci și pentru minunile care au urmat după moartea ei. Pe 11 iulie, creștinii ortodocși comemorează o minune specială legată de sfintele sale moaște. Această minune este strâns legată de Sinodul IV Ecumenic din Calcedon (451), unde s-a dezbătut problema celor două firi ale lui Hristos – cea dumnezeiască și cea omenească.

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Pentru a se afla adevărul cu privire la învățătura ortodoxă, Sfinții Părinți au scris într-o carte dreapta credință, conform căreia în Hristos sunt două firi unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedezlipit. Ereticii și-au scris și ei învățătura lor într-o altă carte, iar ambele cărți au fost așezate pe pieptul Sfintei Eufimia.

După câteva zile, când racla a fost deschisă, cartea ereticilor se afla la picioarele ei, iar cea a Sfinților Părinți era în mâinile sale. Această minune a confirmat dreapta credință și a condamnat erezia.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si