În Calendarul ortodox pe 17 august 2024 sunt sărbătoriți Sfântul Gheorghe Pelerinul și Sfântul Miron.

Calendar ortodox 17 august 2024: Sfântul Gheorghe Pelerinul 

Sfântul Gheorghe Pelerinul, cunoscut în lume ca Moșul Gheorghe Lazăr, s-a născut în anul 1846 în satul transilvănean Șugag, într-o familie simplă, dar profund credincioasă. Viața sa a fost un exemplu de sfințenie, marcată de muncă cinstită, rugăciune neîncetată și milostenie.

În ciuda numeroaselor dificultăți materiale și a greutăților vieții de familie, Moșul Gheorghe a păstrat mereu un chip senin, reflectând o pace interioară deosebită.

La vârsta de 24 de ani, părinții l-au căsătorit, iar Dumnezeu i-a binecuvântat familia cu cinci copii. Deși avea o ocupație simplă, crescând vitele, viața sa era un adevărat model de creștinism autentic. Moșul Gheorghe își trăia zilele într-un ritm constant de muncă, post, și rugăciune. Citea zilnic Psaltirea, iar nopțile le petrecea în rugăciune în grădină.

Viața sa simplă și dedicată a atras respectul și admirația celor din jur. Oamenii veneau la el nu doar pentru sfaturi legate de viața de zi cu zi, ci și pentru îndrumări spirituale, simțind în prezența sa o liniște și o lumină interioară rar întâlnită.

De-a lungul vieții, Moșul Gheorghe și-a manifestat dorința de a urma o cale mai înaltă, simțind chemarea către o viață ascetică.

După ce și-a crescut copiii și i-a așezat la casele lor, și-a dedicat tot timpul pelerinajelor și rugăciunii. A călătorit pe jos la numeroase locuri sfinte din întreaga țară, fiind cunoscut și respectat pentru viața sa de sfințenie.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

În urma trecerii sale la cele veșnice, Moșul Gheorghe Lazăr a fost canonizat ca Sfântul Gheorghe Pelerinul, fiind considerat un model de sfințenie accesibilă tuturor, prin modestia, smerenia și devotamentul său față de Dumnezeu.

Sfântul Miron

Tot pe 17 august 2024 este prăznuit și Sfântul Miron. Acestea a trăit în vremuri tulburi, în timpul persecuțiilor creștinilor sub împăratul Deciu (249-251). Originar din Ahaia, Sfântul Miron a fost un preot care, în ciuda amenințărilor, a refuzat să aducă jertfe idolilor păgâni.

Citește și: Rugăciune către Maica Domnului pentru sănătate. Cuvintele puternice pe care să le rostești

În ziua prăznuirii Nașterii Domnului, o mulțime de păgâni a intrat în biserica unde slujea Sfântul Miron, capturându-i pe creștini pentru a-i supune chinurilor. Sfântul Miron a fost aruncat în foc și torturat până i-a fost luată pielea de pe trup. Chiar și în aceste momente de suferință extremă, nu și-a pierdut credința. A fost dus în cetatea Cizicului, unde a primit coroana martiriului prin decapitare.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si