Pe 17 iunie 2024, în Calendarul ortodox sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Calendarul ortodox 17 iunie 2024: Cine au fost Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Sfinții Manuil, Savel și Ismail au fost trei frați persani care s-au născut într-o familie cu credințe religioase mixte. Tatăl lor era păgân, în timp ce mama lor era creștină. Aceasta a decis să-și boteze copiii în credința creștină, influențându-le destinul spiritual și traseul vieții.

Sfinți Manuil, Savel și Ismail au fost ofițeri la curtea împăratului persan, demonstrând abilități și loialitate în slujba acestuia. În contextul relațiilor diplomatice dintre Persia și Imperiul Roman, împăratul persan i-a trimis pe cei trei frați la împăratul roman Iulian Apostatul (361-363) pentru a negocia și consfinți un tratat de pace.

Citește și: Brâul Maicii Domnului, adus în Capitală. Eveniment religios major pentru credincioși

Ajunși la Calcedon, frații au fost confruntați cu un festival păgân organizat de Iulian Apostatul, în cadrul căruia se aduceau jertfe idolilor. Refuzând să participe la aceste ritualuri, Manuil, Savel și Ismail și-au declarat credința creștină, afirmând că nu pot jertfi idolilor.

Această declarație a atras mânia lui Iulian, care i-a aruncat în temniță și i-a supus la numeroase chinuri. În timpul torturilor, cei trei frați se rugau lui Dumnezeu, mulțumind pentru suferințele lor și afirmând: "Iisuse preadulce, scumpe ne sunt nouă aceste chinuri, pentru dragostea numelui Tău!".

Rugăciunea lor a fost ascultată, iar un înger a coborât din cer pentru a le alina durerile.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Nesupunerea lor față de ritualurile păgâne l-a determinat pe Iulian Apostatul să ordone execuția lor prin decapitare. După ce au fost uciși, trupurile lor au fost destinate să fie arse, însă un cutremur puternic a deschis pământul, luând trupurile martirilor pentru a le proteja de profanare.

Ulterior, pământul a scos la iveală trupurile mucenicilor, care au fost recuperate de creștini și îngropate cu mare cinste.

Citește și: Descoperirea care schimbă Biblia. Un nou papirus prezintă faptele miraculoase din copilăria lui Iisus

Pe 17 iunie 2024 se mai face pomenirea:

- Pătimirii Sfinților Mucenici Isavru și cei împreună cu dânsul: Inochentie, Felix, Ermia si Peregrin;

- Sfântului Mucenic Filonid, episcopul Curiei;

- Sfântului Cuvios Pior.

Sursa: crestinortodox.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si