Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 17 octombrie 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 17 octombrie 2024!

Andreea Stoica,

Calendar ortodox 17 octombrie 2024: Sfântul Proroc Osea

[Sursa foto: Doxologia / Patriarhia Română]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe data de 17 octombrie 2024, în calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Proroc Osea, una dintre figurile profetice importante din Vechiul Testament. Acesta a trăit cu aproximativ opt sute de ani înainte de Nașterea lui Hristos și a fost fiul lui Beeri, făcând parte din tribul lui Isahar.

Cine a fost Sfântul Proroc Osea?

Sfântul Osea a prorocit într-o perioadă de mari încercări pentru poporul evreu, când locuitorii Samariei au fost duși în robia asiriană. El a mustrat aspru pe israeliți și pe cei din Iuda pentru păcatele lor, în special pentru idolatrie, avertizându-i că din cauza acestor abateri grave vor suferi mari nenorociri. Prorocul a vestit pieirea Samariei și a lui Israel, dar mesajul său nu a fost doar unul de pedeapsă, ci și de chemare la pocăință și întoarcere la Dumnezeu.

Sfântul Osea este cunoscut pentru că a prorocit sfârșitul jertfelor Vechiului Testament, anunțând indirect venirea unei noi Legi, cea a iubirii aduse de Hristos. Cartea sa, formată din 14 capitole, este una dintre cele mai emoționante profeții ale Vechiului Testament, descriind relația dintre Dumnezeu și poporul Său în termeni de iubire și fidelitate.

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citeste si: Cutremur cu magnitudinea de 6 în această dimineață în Turcia! Cât de puternic s-a resimțit seismul- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Donald Trump l-a făcut „gunoi uman” pe Sebastian Stan. Actorul român a răbufnit: „M-am săturat”- antena3.ro

Citește și: Sfântul Dumitru 2024: Pe ce dată se sărbătorește în calendarul ortodox și ce este bine să faci în această zi?

O metaforă a iubirii

Sfântul Osea este primul proroc care descrie legământul dintre Dumnezeu și poporul Său ca pe o legătură de dragoste între soț și soție. Această metaforă puternică arată cum Dumnezeu rămâne fidel poporului Său chiar și atunci când acesta, asemenea unei soții necredincioase, se depărtează de El prin păcate.

Citește și: Sfinții Mihail și Gavril 2024: Pe ce dată se sărbătorește și ce este bine să faci în această zi?

Sfântul Ioan Gură de Aur, într-o omilie despre iubirea lui Dumnezeu pentru oameni, explică această relație prin imaginea unei desfrânate care, deși s-a îndepărtat de iubirea curată, este căutată și iertată de Dumnezeu, care dorește să o mântuiască. El arată cum dorința lui Dumnezeu nu este de a o judeca sau pedepsi, ci de a o transforma într-o fecioară pură, simbolizând restaurarea sufletului uman prin pocăință și iubirea divină.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI