Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 18 mai 2024. Ziua de sâmbătă 18 mai, zi tradițională de pomenire a morților, în care credincioșii fac parastase pentru cei dispăruți, este și zi de pomenire a unor sfinți și mucenici.

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 18 mai 2024?

Calendarul creștin-ortodox conține mai multe sărbători pentru data de 18 mai:
- Sfinții Mucenici Petru, Dionisie si Hristina;
- Sfinții Mucenici Andrei, Pavel și cele șapte fecioare care au patimit impreuna cu Sfanta Hristina;
- Sfinții Mucenici Iraclie, Paulin

si Venedim;
- Sfintele șapte Fecioare Mucenite din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana si Iulia;
- Sfânta Eufrasia;
- Sfântul Stefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului;
- Sfântul Mucenic Iulian;
- Sfânta Anastaso și Sfântul Cuvios Martinian;
- Sfinții Mucenic Teodot, papa al Romei.

Cine a fost Sfântul Teodot

Sfântul Teodot a fost hangiu în timpul domniei împăratului Dioclețian, la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea după Hristos. El îi adăpostea în han pe creștinii prigoniți.

Sântul Teodot îi ajuta în taină cu toate cele necesare pe creștinii care scăpaseră de persecuții. El aduna trupurile creștinilor omorâți și le îngropa.

În acea vreme, șapte fecioare au fost torturate pentru credința lor în Hristos, iar în cele din urmă înecate într-un lac.

Una dintre ele, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis lui Teodot și i-a cerut să scoată trupurile lor din lac și să le îngroape.

Potrivit CreștinOrtodox.ro, Teodot a ieșit împreună cu un credincios să împlinească dorința muceniței.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Conduși de un înger al Domnului, el a reușit să afle trupurile fecioarelor și să le îngroape.

Dar acest însoțitor l-a trădat pe Teodot judecătorului. După ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin tăierea capului.

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 18 mai 2024?

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 18 mai 2024?

Cine sunt Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de păgâni în Lampsac, o cetate aflată în Helespont.

Aceştia l-au dus la dregătorul Optimus, care l-a silit să jertfească zeiţei Afrodita. Însă el nu a vrut să se supună, ci a mărturisit cu mult curaj că nu poate să se închine unei zeiţe desfrânate, că este creştin şi se închină numai lui Hristos Iisus, Dumnezeu.

Degătorul i-a zdrobit trupul Sfântului Petru, apoi l-a pus în butuci, după care l-a chinuit cu roata. Nereuşind să-l facă să jertfească idolilor şi să-l despartă de Hristos, i-a tăiat capul şi aşa a primit Petru cununa mucenicilor din mâinile Domnului Iisus Hristos.

Cine sunt Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

Cine sunt Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Sfântul Dionisie era un bărbat creştin şi împreună cu o fecioară, Cristina, se aflau întemniţaţi din porunca aceluiaşi dregător păgân Optimus. Pentru că nu s-a lepădat de Hristos, a fost ucis împreună cu alţi creştini, fiind îngropat sub mulţimea pietrelor aruncate de popor asupra sa.

Sfântul Paulin era din Atena şi propovăduia neîncetat cuvântul Evangheliei printre păgâni. Pentru aceasta, a fost prins şi dus în faţa dregătorului Atenei, care după ce l-a bătut cumplit l-a aruncat într-un cuptor cu foc.

Dar sfântul, prin puterea lui Dumnezeu, a ieşit de acolo nevătămat. De aceea, dregătorul a poruncit să i se taie capul. Potrivit Ziarului Lumina, Paulin şi-a dat sufletul în mâinile Domnului de la care a primit cununa mucenicilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si