Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 19 iulie 2024. Creștinii ortodocși o pomenesc în fiecare an pe această dată pe Sfânta Macrina, sora a doi Sfinți Părinți- Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie de Nyssa.

Citește și: Calendar ortodox iulie 2024: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Ilie?

În calendarul ortodox mai sunt pomeniți pe data de 19 iulie Sfântul Cuvios Die, făcătorul de minuni, cei patru Sfinți Sihastri, Sfântul Teodor, arhiepiscopul Edesei, precum și aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.

Calendar ortodox, 19 iulie 2024. Cine a fost Sfânta Macrina

Sfânta Macrina s-a născut în anul 327 și a fost sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa. Sfânta Macrina a fost cea mai mare din cei zece copii ai acestei familii.

Sfânta Macrina a fost logodită cu un tânăr nobil, care după un timp a murit. Când logodnicul ei a murit, Macrina nu a mai dorit să se logodească cu alt bărbat.

După moartea logodnicului ei, Macrina a intrat în monahism împreună cu mama sa, Emilia, nevoindu-se în asceză aspră, potrivit site-ului crestinortodox.ro.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul în care o turistă este înghițită de o groapă adâncă de 8 metri. Salvatorii i-au găsit doar pantofii- antena3.ro

După un timp, mama sa Emilia și fratele sau, Sfântul Vasile cel Mare, au trecut la cele veșnice.

Sfântul Vasile cel Mare, pomenit de ortodocși pe 1 ianuarie, a fost arhiepiscop și e considerat doctor al Bisericii, fiind unul din cei trei arhiepiscopi de seamă, răsăriteni, ai Bisericii Ortodoxe, alături de Grigore de Nazianz („Teologul”) și Ioan Gură de Aur.

calandar Sfinții Trei Ierarhi - Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Gură de Aur

Sfinții Trei Ierarhi - Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Gură de Aur

La nouă luni după moartea Sfântului Vasile, Sfânta Macrina a fost vizitată de Sfântul Grigorie de Nyssa, care a aflat-o pe patul morții.

Cei doi își împărtășesc amintiri despre Sfântul Vasile, vorbesc despre natura omenească, dumnezeiască iconomie și despre viața de apoi.

Rugăciunea Sfintei Macrina

Cu puțin înainte de ceasul ieșirii sufletului ei, Macrina s-a rugat Domnului astfel: "Stăpâne Atotputernice Doamne, Carele dai odihnă trupurilor noastre prin somnul morții pentru o vreme, Tu iară le vei scula pre ele la buciumul cel de apoi. Iartă-mi mie păcatele mele, Stăpâne Doamne lisuse Hristoase, și da-mi mie cu suflet curat să ies înaintea Ta din acest trup stricăcios, dăruiește-mi mie că sufletul meu fără de păcat să se înalte, ca tămâia înaintea Ta."

Citeste si: Cum a reușit Geta Sterp să scape de coșuri? „Fetelor, dacă vreți să aveți un ten frumos, aceasta este soluția. Am o stare faină!”- kfetele.ro

Citeste si: Oana Roman își exprimă dezamăgirea: "A stat la mine în casă un an jumătate și a profitat cât a putut". Cine a scos-o din minți- radioimpuls.ro

Citeste si: Accidentul din Pantelimon: Șoferul e acuzat de omor. În momentul tragediei inhala gaz ilariant. Ce spun procurorii- antena3.ro

După rostirea acestei rugăciuni, Sfânta Macrina s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, ochi, față și inimă, și și-a dat sufletul.

Numele Macrina înseamnă lacrimă, iar Sfânta este apărătoarea mamelor, a femeilor care-și doresc prunci și, mai ales a copiilor orfani.

Motiv pentru care multe centre sociale de ocrotire îi poartă numele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si