Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 19 martie 2024?
Pe data de 19 martie 2024, în Calendarul ortodox, îi sărbătorim pe Sfinții Mucenici Hrisant și Daria.
Marți, pe 19 martie 2024, conform Calendarului ortodox, îi celebrăm pe Sfinții Mucenici Hrisant și Daria.
În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe Sfântul Claudiu Tribunul, Sfânta Muceniță Ilaria, Sfinții Mucenici Iason și Mavru, Sfântul Mucenici Panhariu și Sfinții Diodor și Marian.
Sfântul Hrisant a fost fiul unui distins patrician, pe nume Polemius. Acesta a trăit în secolul al III-lea și a fost botezat după ce a citit Faptele Apostolilor.
Tatăl lui nu suporta ideea ca fiul său să creadă în Hristos și a făcut tot posibilul să îl îndepărteze de creștinism. El a încercat de multe ori să facă acest lucru și la un moment dat l-a obligat să se căsătorească cu Daria, care era o fată păgână.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Daria a început să se apropie de Hristos, iar după ce a murit tatăl lui Hristan, acesta nu se mai ferea de nimeni și își afișa credința în Iisus Hristos cu fiecare ocazie. Nu a durat mult pentru că amândoi au fost pârâți prefectului Celerin și în cele din urmă au fost dați tribunului Claudiu, conform crestinortodox.ro
Chinurile pe care le-au îndurat nu au fost atât de dureroase pentru că cei doi erau fericiți cu credința lor.
Claudiu a fost uimit de-a dreptul de puterea celor doi în fața suferinței. Claudiu s-a convertit la creștinism și a fost apoi supus muceniciei, atât el, cât și familia lui.Daria a îndurat toate chinurile și a dat dovadă de o vitejie de nedescris, iar păgânii au început să strige că aceasta este o zeiță. Torționarii au decis ca Hrisant și Daria să fie îngropați de vii, iar mai apoi a fost zidită o biserică în locul în care au fost îngropați.
Cei doi soți au murit în 283, la Roma, în timpul împăratului Numerian.
„Preasfântă, Preacurată şi Preaminunată Fecioară şi Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, Te rugăm ascultă rugăciunea nevrednicilor robi (numele) şi vindecă-ne pe noi, pe cei din familiile noastre şi pe toţi suferinzii din lumea asta bolnavă, de bolile grele, de bolile ştiute şi neştiute de noi. Fie ca toţi creştinii să Te preamărească şi să Te preacinstească pe Tine, iar noi să avem tot ajutorul cel bun, sfânt şi ceresc. Îţi mulţumim Maică Sfântă pentru vindecare, pentru tot ajutorul Tău, pentru mijlocirea Ta la Preabunul Dumnezeu, că Tu eşti scară la Cerul Sfânt, pentru rugăciunile noastre şi ajutor nemijlocit în cererile noastre cele îndreptăţite. Amin!”
Deniile din Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare sunt acele slujbe săvârșite la lăsarea serii, mai exact, după orele 18:00-19:00. Ele încep din seara în care sunt sărbătorite Floriile și continuă până în Vinerea Patimilor, inclusiv.
Citește și: De ce sfaturi trebuie să ținem cont în post? Un medic a dezvăluit totul
Deniile sunt slujbe frumoase și foarte importante pentru creștini, iar cele mai importante dintre ele sunt Denia din Joia Mare și Denia din Vinerea Mare. Când acestea au loc, creștinii se roagă din tot sufletul lor la Iisus Hristos, cântă și spun rugăciuni puternice.
Din tradiția românească aflăm că până să înceapă Deniile, creștinii trebuie să își îngrijească casele, să le curețe, deci să aibă gospodăria bine pusă la punct, inclusiv prin curți. În această perioadă, oamenii dau pomii cu var, iar pe seară ei se îmbracă în cele mai bune haine pe care le au și merg la biserică, conform traditii-superstitii.ro