Pe data de 2 februarie 2024, în Calendarul ortodox, este celebrată Întâmpinarea Domnului.

Această sărbătoare este foarte importantă, fiind cea mai mare sărbătoare din luna februarie și este notată cu cruce roșie în Calendarul ortodox. Tot astăzi, creștinii au dezlegare la pește.

Pe 2 februarie se sărbătorește Întâmpinarea Domnului în Calendarul ortodox

Întâmpinarea Domnului are loc la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos, pe data de 2 februarie.

Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii. Aceasta prevedea că orice întâi născut de partea bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere. Tot în acest moment se face și curățirea mamei.

intampinarea domnului

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul ortodox al lunii februarie 2024.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Tradiții de Întâmpinarea Domnului: Ce nu este bine să faci pe 2 februarie 2024?

La Templu sunt întâmpinați de dreptul Simeon și de prorocița Ana. Tradiția ne spune că Simeon a făcut parte din traducătorii Pemntateuhului din limba ebraică în greacă, iar în momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu”, a înlocuit termenul „fecioară” cu „femeie”. Pentru că a fost necredincios, Domnul i-a făgăduit să nu moară până când nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară.

Simeon, om al rugăciunii, reprezenta așteptarea împlinirii profețiilor. În momentul în care acesta Îl ia în brațe pe Hristos, spune: „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău, Israel” (Luca 2, 29-32).

Simeon a cerut să fie eliberat nu pentru că era obosit sau plictisit, ci pentru că era împlinit.

Din cântările acestei sărbători aflăm că el pleacă spre a vesti și morților că fiul lui Dumnezeu S-a întrupat, conform crestinortodox.ro

Rugăciune puternică de Întâmpinarea Domnului

„Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci ca prin oglindă, în ghicitură, și mai pe urmă în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria, și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt întru întâmpinarea întregii lumi Te-ai arătat ca prunc, purtat în

brațele dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului, și întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon.

Astăzi cerurile se veselesc, și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusa lumină dumnezeiască, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre, ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup.

Pentru aceasta, proslăvim nespusa coborâre a Ta, și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat.

Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești, și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare, și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei, și să-l înfrumusețezi pe el ca pe un mire.

Iar pe noi pe toți, care prăznuim Dumnezeiasca ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte, să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse, să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu, și noi să fim poporul Tău.

Iar în slăvita și înfricoșata zi a venirii tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi. Slavă milosârdiei Tale, slavă împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule Iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte, și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

intampinarea domnului

Pe data de 2 februarie 2024, când este sărbătorită Întâmpinarea Domnului, creștinii au dezlegare la pește.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Întâmpinarea Domnului

Calendarul ortodox pentru luna februarie 2024

2 V (†)- Întâmpinarea Domnului- Dezlegare la peşte

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

3 S- Sfântul şi Dreptul Simeon şi Sfânta Prorociţă Ana

4 D- Sfântul Isidor Pelusiotu, Porunca iubirii- Parintele Teofil Paraian

5 L- Sfânta Muceniţă Agata

6 M- Sfinţii Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol şi Fotie

7 M- Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului- Post

8 J- Sfântul Teodor Stratilat; Sfântul Proroc Zaharia

9 V- Sfântul Mucenic Nichifor- Post

10 S (†)- Sfântul Haralambie

11 D- Sfântul Mucenic Vlasie; Sfânta Teodora împărăteasa. Duminica a 16-a după Rusalii (Pilda talanţilor)

12 L- Sfântul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei

13 M- Sfântul Cuvios Martinian; Sfinţii Apostoli Acvila şi Priscila; Sfântul Ierarh Evloghie

14 M- Sfinţii Cuvioşi Auxenţiu, Maron şi Avraam- Post

15 J- Sfântul Apostol Onisim

16 V- Sfinţii Mucenici Pamfil şi Valentin- Post

17 S- Sfântul Mucenic Teodor Tiron

18 D- Sfântul Leon, Papa al Romei. Duminica femeii cananeence

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

19 L- Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi sotia sa, Apfia

20 M- Sfântul Leon, episcopul Cataniei

Citește și: Calendar ortodox februarie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

21 M- Sfântul Eustaţie şi Sfântul Timotei- Post

22 J- Aflarea moaştelor sfinţilor mucenici din Evghenia

23 V- Policarp, sfântul născut în temniţa- Post

24 S (†)- Întaia şi a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

25 D- Sfântul Tarasie; Începutul Triodului. Duminica Vameşului şi a Fariseului

26 L- Sfântul Porfirie

27 M- Sfântul Procopie Decapolitul; Sfântul Talaleu

28 M (†)- Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul Hărţi

29 J (†)- Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si