Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 2 iulie 2024?
Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 2 iulie 2024!
Pe 2 iulie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Voievod Ștefan.
Sfântul Voievod Ștefan sau Ștefan cel Mare a domnit în Moldova între anii 1457 și 1504, perioadă în care s-a remarcat nu doar ca un conducător de excepție, ci și ca un apărător al credinței ortodoxe. Conform tradiției, încă din tinerețe mergea la cuviosul David Daniil Sihastru, fapt care explică de ce nu a fost doar un lider politic și militar, ci și un mărturisitor al credinței.
Numeroase documente ale cancelariei domnești atestă acest lucru de-a lungul veacurilor. Într-un astfel de document, Ștefan cel Mare se descrie astfel:" Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, care arzând de dumnezeiască credință și iubire al cuvântului lui Dumnezeu fiind...".
Citește și: Rugăciune puternică înainte să călătorești cu avionul. Cum să te rogi pentru toată familia
Ștefan cel Mare a fost un ctitor al multor biserici și mănăstiri. În pisania bisericii mari din Mănăstirea Neamțu, din 1497, citim cuvintele sale pline de evlavie: "Doamne Hristoase, primește biserica aceasta, pe care am zidit-o cu ajutorul Tău, întru slava și cinstea Sfintei și slăvitei Tale Înălțări de la pământ la cer; și Tu, Stăpâne, acoperă-ne cu mila Ta de acum și până în veac. Io Ștefan Voievod...".
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Plină de semnificație duhovnicească este ruga Sfântului Ștefan cel Mare, înfățișată pe steagul biruințelor sale cu chipul Marelui Mucenic Gheorghe "purtătorul de biruință" ucigând balaurul cel cu multe capete. Rugăciunea sa reflectă profunditatea credinței și smerenia sa: "O, răbdătorule de patimi și purtătorule de biruință, Mare Mucenic Gheorghe, care în nevoi și nenorociri ești grabnic apărător și ajutător și celor necăjiți bucurie nespusă, primește de la noi și aceasta rugăciune a smeritului robului Tău, domnul Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei...".
Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii
Sfântul Voievod Ștefan a trecut la cele veșnice în anul 1504 și a fost înmormântat la Mănăstirea Putna, lăcaș de cult pe care l-a ctitorit și pe care l-a transformat într-un important centru spiritual și cultural al Moldovei.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe 20 iunie 1992, recunoscându-i astfel sfințenia și rolul său esențial în apărarea credinței ortodoxe.