Pe data de 2 septembrie, în Calendar ul ortodox, este săbătorit Sfântul Mucenic Mamant. 

Cine a fost Sfântul Mucenic Mamant?

Sfântul Mucenic Mamant s-a născut în Paflagonia, o regiune din Asia Mică, în vremuri de grea încercare pentru creștini. Părinții săi, Theodot și Rufina, erau creștini devotați, care au refuzat să renunțe la credința lor, chiar și în fața persecuțiilor.

Datorită acestui fapt, au fost întemnițați, iar Sfântul Mamant s-a născut în închisoare, înconjurat de suferință și necazuri.

Tatăl Sfântului Mamant a trecut la cele veșnice înainte ca acesta să se nască, iar mama sa, Rufina, și-a dat ultima suflare la scurt timp după ce l-a adus pe lume. Astfel, încă de la începutul vieții sale, Mamant a fost înconjurat de martiriul părinților săi, dar și de o protecție divină. Un înger i s-a descoperit unei femei creștine, Amina, poruncindu-i să meargă la temniță și să-l ia pe Mamant în grija sa.

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Mamant nu a vorbit până la vârsta de cinci ani, un fapt care a surprins-o pe Amina. Când a rostit pentru prima dată un cuvânt, acesta a fost „Mama”, strigând-o pe cea care l-a născut.

Din acest motiv, Amina i-a dat numele de Mamant, un nume ce avea să devină cunoscut în întreaga lume creștină.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: „Zeului Haosului”, un asteroid gigant de mărimea unui „ucigaș de orașe” ar putea să lovească Pământul. Când va trece pe lângă noi- antena3.ro

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

În timpul domniei împăratului Aurelian, când persecuțiile împotriva creștinilor erau la apogeu, nici copiii nu erau cruțați. La doar cincisprezece ani, Mamant a fost adus în fața împăratului, căruia i s-a cerut să renunțe la credința în Hristos. Cu o tărie de neimaginat pentru un tânăr de vârsta lui, Mamant a refuzat, declarându-și deschis credința. Această neclintită mărturisire i-a adus suferințe cumplite: a fost biciuit, ars cu făclii și, în cele din urmă, aruncat în mare. Cu toate acestea, Domnul nu l-a părăsit. Un înger l-a scos din mare și l-a dus pe un munte din apropierea Cezareei.

Citește și: Pe ce dată pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025

Pe muntele unde fusese adus de înger, Mamant și-a găsit refugiu printre fiarele sălbatice. Datorită rugăciunilor sale neîncetate, animalele s-au îmblânzit și au devenit prietenii săi, recunoscându-l pe Mamant ca pe un om al lui Dumnezeu. Însă pacea lui Mamant nu a durat mult. Persecutorii săi l-au găsit și l-au adus din nou în fața autorităților. De această dată, Mamant a fost condamnat la moarte și și-a dat viața pentru credință, intrând astfel în rândul sfinților mucenici.

 

Citeste si: Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat? Momentul în care a ales să îi spună adevărul. „S-a panicat, mi-a spus să mă fac bine.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce Connect-R și Alex Velea nu au permis de conducere? Răspunsul amuzant al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Un hoț s-a dat drept manechin și a stat ore în șir în vitrina unui magazin cu o geantă în mână ca să poată fura după închidere- antena3.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si