Pe data de 20 ianuarie 2025, în Calendarul ortodox, este prăznuit Sfântul Eftimie cel Mare, o figură de seamă a monahismului creștin, cunoscut pentru viața sa plină de sfințenie și pentru minunile săvârșite într-un timp de mari provocări pentru creștinism.

Viața Sfântului Eftimie cel Mare

Sfântul Eftimie s-a născut în secolul al IV-lea, în orașul Melitina din Armenia, într-o familie evlavioasă, dar care a așteptat mult timp venirea unui copil.

Nașterea sa a fost considerată o minune, deoarece s-a petrecut dintr-un pântece sterp. Numele „Eftimie”, care în limba greacă înseamnă „voie bună”, i-a fost dat ca semn al darului divin care l-a încălzit încă din copilărie.

La vârsta de 29 de ani, Sfântul Eftimie a ajuns la Ierusalim, unde s-a retras într-o peșteră pentru a duce o viață de asceză. Acolo, prin rugăciuni neîncetate și credință adâncă, a devenit un far al sfințeniei și un exemplu pentru toți cei care doreau să urmeze calea lui Hristos.

Calendar ortodox ianuarie 2025

Calendar ortodox ianuarie 2025

[Sursa foto: resurse-ortodoxe.ro ]

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2025: Pe ce dată se lasă sec de carne, brănză, ouă și lactate

Minunile Sfântului Eftimie

De-a lungul vieții sale, Sfântul Eftimie a săvârșit numeroase minuni care i-au confirmat sfințenia. Una dintre cele mai cunoscute este legată de momentul în care, deși avea hrană doar pentru zece persoane, a reușit, prin rugăciune, să hrănească 400 de călători flămânzi.

De asemenea, rugăciunile lui au adus ploaie în vreme de secetă, întorcând rodnicia pământului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

O altă minune remarcabilă este povestea unui saracin, Terevon, care i-a cerut ajutorul pentru soția sa stearpă. Cu credință profundă, Terevon i-a spus Sfântului: „Știu, cinstite părinte, că te va asculta Dumnezeu dacă te vei ruga pentru noi.” Sfântul a binecuvântat femeia, pecetluind-o cu semnul crucii, și i-a spus: „Mergeti, bucurându-vă întrântru Domnul, pentru că iată, prin iubirea Sa, vi se vor naște trei fii.” Rugăciunea s-a împlinit și cei trei copii au venit pe lume, confirmând credința și puterea Sfântului.

Citește și: Calendar ortodox 2025: Pe pică Floriile, Paștele și Rusaliile?

Apărător al dogmelor creștine

Sfântul Eftimie a fost, de asemenea, un mare apărător al dogmelor creștine. A luptat împotriva ereziei nestoriene și a susținut dreapta credință, alături de Sfântul Chiril al Alexandriei. El a explicat cu claritate misterul celor două firi ale lui Hristos: cea dumnezeiască și cea omenească, unite într-un mod neamestecat și nedespărțit.

Sfântul Eftimie cel Mare a trăit o viață de nevoință și sfințenie până la vârsta de 97 de ani, trecând la Domnul într-o zi de 20 ianuarie. Ucenicii săi au mărturisit că nu l-au văzut niciodată mâniindu-se sau dormind pe coastele sale, ci doar odihnindu-se puțin, sprijinit de o funie, în chilia sa modestă.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2025: Racii sunt pregătiți să renunțe la lucrurile care le aduc suferință. Balanțele decid să se împace cu o persoană din trecutul lor- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si