Pe 20 martie 2024, conform Calendarului ortodox, îi celebrăm pe Sfinții Mucenici uciși în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Cuthbert, Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul (episcopul Apoloniadei), Sfintele 7 femei din Aminsos (Alexandra, Claudia, Rufrasia, Matrona, Iuliana, Eufimia și Teodosia), Sfântul Mucenic Rudian, Sfântul Achile, Sfântul Lolion, Sfântul Emanoil și Sfântul Mucenic Miron Criteanul.

Pe 20 martie 2024 îi sărbătorim pe Sfinții Mucenici uciși în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit

În secolul al VIII-lea păgânii din Etiopia au atacat Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit pentru că se credea că sub această biserică există multe bogății. Ei nu au găsit bunuri materiale și s-au „mulțumit” cu uciderea celor care trăiau în acest loc sfânt.

Citește și: Sărbătoare mare pe 25 martie 2024: De Buna Vestire este dezlegare la pește. Tradițiile legate de această zi

Starețul Toma a încercat să țină sub control situația. Monahii au spus atunci că ar fi rușinos să fugă din pustietate de frica oamenilor (n.r. în cazul acesta păgâni), având în vedere că ei s-au retras la Mănăstire pentru dragostea față de Hristos. Gândul că ar putea muri cu toții nu îi speria deloc, deoarece dragostea pentru Hristos era mai puternică.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Unii sfinți au murit din cauza săgeților, iar alții au fost închiși în peștere Sfântului Sava când încă erau în viață. Peștera a fost apoi „blocată” de un foc, iar monahii care erau înăuntrul său au murit intoxicați cu fum, conform crestinortodox.ro

sfintii mucenici ucisi in manastirea sfantul sava cel sfintit

Sfinții Mucenici uciși în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit au murit pentru credința lor în Hristos, conform calendarului ortodox.

[Sursa foto: Monitorul de Botoșani]

Troparul Sfinților Mucenici uciși în Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit

„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru.

Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.

Ce este un tropar?

Troparul (denumit și stihiră), alături de condac și canon sunt forme ale poeziei imnografice liturgice, provenite din Bizanț și preluate în ortodoxie. Dintre cele trei, cea mai veche formă este troparul, dar și mai mică decât celelalte două, în ceea ce privește conținutul său. 

Troparul ne vorbește despre viața sfinților, iar structura sa este de strofă poetică și conține ritm, rimă și număr de silabe.

note muzicale

Iată ce este un tropar. Citește troparul Sfinților Mucenici uciși în Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit.

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: A început Postul Paștelui 2024: Regulile de aur pe care trebuie să le respecți în următoarele 40 de zile

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

În aceste vremuri, troparul prezintă pe scurt viața sfinților sau descriu importanța unui eveniment din viața lui Iisus Hristos sau din istorie, potrivit Doxologia.

Denumirea de „tropar” le este atribuită și compozițiilor mai scurte din cărțile liturgice care au formă de versuri sau strofă.

Mai multe tropare grupate se numesc stihiri pentru că sunt precedate în cântare de un vers.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si