Pe data de 20 septembrie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfântul Eustatie.

Calendar ortodox 20 septembrie 2024: Cine a fost Sfântul Eustatie?

Sfântul Eustatie, cunoscut inițial sub numele de Placid, a fost un general de seamă al armatei romane în vremea împăratului Traian (98-117 d.Hr.). Viața sa este o dovadă a puterii credinței și a transformării spirituale, o poveste plină de minuni și jertfă.

O întâmplare semnificativă din viața lui Eustatie a avut loc în timpul unei vânători, când a gonit un cerb. În mod surprinzător, între coarnele acestuia a apărut o cinstită Cruce, iar din ea a răsunat un glas care l-a întrebat: "Placid, pentru ce Mă prigonesti? Eu sunt Hristos, pe care Tu îl cinstesti fără să știi, prin lucrările tale cele bune." Această revelație a fost un moment de cotitură, determinându-l să se convertească la creștinism, împreună cu familia sa. După botez, el și-a schimbat numele în Eustatie, iar soția sa, Teopista, și copiii lor, Agapie și Teopist, au primit de asemenea nume noi.

Citește și: Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie. Obiceiurile respectate cu strictețe de credincioși în aceste zile

După botez, Eustatie s-a întors la locul unde a avut parte de revelație pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu. Acolo a auzit din nou glasul Domnului, care i-a vestit că va suferi moarte mucenicească.

Deși inițial s-a retras din armată, a fost rechemat de împăratul Traian, care avea nevoie de un lider de încredere pentru a lupta împotriva barbarilor. Eustatie s-a remarcat prin abilitățile sale de conducere, iar armata romană a ieșit victorioasă sub comanda sa.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Cu toate acestea, după moartea lui Traian, noul împărat, Adrian, a cerut jertfe idolilor. Eustatie, rămânând fidel credinței sale, a refuzat, iar acesta a fost începutul suferințelor sale. Împreună cu familia sa, a fost aruncat la fiare, dar animalele nu le-au făcut rău. Ulterior, au fost aruncați într-un cazan de aramă încins. Cu toate acestea, la trei zile după aceasta, trupurile lor au fost găsite întregi și nearse, un semn clar al protecției divine.

Citește și: Rugăciune puternică pentru liniște în familie. Cum e bine să te rogi pentru armonia ta și a celor dragi

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Moaștele Sfântului Eustatie și ale familiei sale au ajuns în București în anul 1840, aduse de Mihai Zidaru, un credincios din Baia, județul Suceava. Acestea au fost păstrate cu evlavie la biserica Iancu Vechi-Mătăsari, unde sunt venerate ca un dar de mare preț. Biserica a devenit un loc de pelerinaj pentru credincioși, care vin să ceară ajutor și ocrotire.

Reputați istorici români, precum Nicolae Iorga, au confirmat existența acestor moaște în lucrările lor, evidențiind importanța lor în cultura și credința românească.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si