Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 21 februarie 2024?
Pe data de 21 februarie 2024, în Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfântul Eustațiu și Sfântul Cuvios Timotei.
Miercuri, pe data de 21 februarie 2024, în Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Eustațiu și Sfântul Cuvios Timotei.
În aceeași zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Gheorghe (episcopul Amastridiei), Sfântului Zaharia (patriarhului Ierusalimului), Sfântului Ioan Scolasticul (patriarhul Constantinopolului) și Sfântului Mauriciu împreună cu 70 de mucenici.
Sfântul Eustațiu este considerat unul dintre apărătorii Ortodoxiei, drept pentru care el a apărat sfintele dogme de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325. Pe atunci a respins învățăturile lui Arie. Alături de alți părinți, Sf. Eustațiu a mărturisit pe Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu, fiind deopotrivă cu Tatăl și cu Sfântul Duh după dumnezeire.
Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile
După ce a murit împăratul Constantin cel Mare, arienii au prins putere și au început să-i persecute pe creștinii ortodocși. Sfântul Eustațiu a fost scos din scaun și a fost exilat. Prima dată a fost exilat în Tracia, iar apoi în Macedonia. Sfântul Eustațiu a îndurat multe și a murit, în cele din urmă, în anul 345 d. Hr.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Sfântul Cuvios Timotei a fost ucenicul Cuviosului Teoctist (starețul mănăstirii din muntele Olimpului) pe vremea împăratului Copronim, între anii 741-775.
Acest sfânt a dus o viață în pustiu, ani de zile, ținând post și rugându-se neîncetat.
El a primit un dar de la Cel de sus, de a-i vindeca pe oamenii bolnavi și de a scoate din oamenii slabi duhurile rele.Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
A mărturisit cu tărie în fața prigonitorilor, temeiul închinării la sfintele icoane. Sfântul Cuvios Timotei a murit la bătrânețe, în jurul anului 795, conform crestinortodox.ro
Există mai multe tipuri de posturi pe care creștinii le respectă. Unii le respectă pentru curățirea atât a trupului cât și a sufletului, iar alții pentru diverse nevoi personale, medicale. Putem vorbi și despre unele „grade” ale postului, în sensul în care unele sunt mai aspre decât celelalte.
Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Valentin în 2024?
Tipurile/felurile posturilor se mai pot clasifica și din punct de vedere al extensiunii, adică al numărului persoanelor care țin postul în același timp, conform sursei menționate anterior:
Totodată, mai clasificăm posturile și în funcție de durata lor: