Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 21 ianuarie 2024?
Pe data de 21 ianuarie 2024, în Calendarul ortodox, este prăznuit Sfântul Maxim Mărturisitorul.
Pe data de 21 ianuarie 2024, în Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Maxim Mărturisitorul.
Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Icoanei Maicii Domnului „Înjunghiată”- Esphagmeni, Icoanei Maicii Domnului „Mângâietoarea”- Paramythia, Sfântului Mucenic Neofit, Sfântului Cuvios Zosim, episcopul Siracuzei (Sicilia), Pătimirii Sfinților Mucenici Evghenie, Valerian, Candid și Achila, Sfântului Cuvios Neofit, Sfintei Irina, Sfintei Mucenițe Agni, A patru Sfinți Mucenici din Tir.
Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580 în Constantinopol, din familie nobilă. El a intrat în monahism în mănăstirea Chrysopolis.
Citește și: Calendar ortodox pentru februarie 2024: Cele mai importante sărbători
Misiuna lui acestui sfânt a fost apărarea dreptei credințe împotriva monotelismului. Adepții monotelismului susțineau că în Hristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrarea, cea dumnezeiască.
Împăratul Heraclius era ocupat cu campania împotriva perșilor și ofensiva pentru recucerirea provinciilor pierdute în timpul domniei regelui Chosroe II și a acceptat să se afirme că în Hristos există o singură lucrare.
Împăratul avea ca scump atragerea de partea sa a teritoriilor desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egipt, Siria și Palestina.
Cu toate acestea, a fi de acord cu ideea că în Hristos exista o singură lucrare însemna a fi de acord cu învățătura că natura umană nu mai persista în Hristos.Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Sfântul Maxim Mărturisitorul a reușit să condamne monotelismul, împreună cu papa Martin. Au fost arestați și trimiși în exil. Papa Martin a murit din cauza chinurilor pe care le-a îndurat în temniță, iar Sfântul Maxim a fost adus în Constantinopol în anul 662, după exilul petrecut în 655 și i-a fost tăiatp limba și mâna dreaptă drept pedeapsă. A murit la scurt timp, iar în același an a fost îngropat la Mănăstirea „Sfântul Arsenie”, conform crestinortodox.ro
21 D Sfantul Maxim Marturisitorul- Ap. I Timotei I, 15-17Ev. Luca XVIII, 35-43glas 8, voscr. 11
22 L Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul
23 M Sfantul Clement de Ancira; Sfantul Paulin de Nolla
24 M Sfanta Xenia Post
25 J † Sfantul Grigorie de Nazianz; Sfantul Bretanion
26 V † Sfantul Xenofont, sotia sa, Maria, si fiii lor Arcadie si Ioan; Sfantul Ierarh Iosif cel Milostiv Post
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
27 S † Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur
28 D Sfantul Efrem Sirul, Paladie si Iacob- Ap. I Timotei IV, 9-15Ev. Luca XIX, 1-10glas 1, voscr. 1
29 L Aducerea moastelor Sfantului Ignatie Teoforul
30 M † Sfintii Trei Ierarhi
31 M Sfintii Chir si Ioan