Pe 21 martie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Ierarh Toma (patriarhul Constantinopolului), Sfinții Mucenici Filimon și Domnin și Sfântul Cuvios Viril (episcopul Cataniei).

Cine a fost Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul? Este prăznuit pe 21 martie 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul a primit de la Dumnezeu un dar minunat, acela de a face minuni pe tot timpul vieții sale, 120 de ani.

Acest sfânt a trăit în vremea împăratului Constantin al 5-lea Copronim și s-a dedicat vieții monahale de la o vârstă fragedă. El a postit mult și s-a rugat, dar a și scris cărți.

sfantul ierarh iacob marturisitorul

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul a murit la vârstă de 120 de ani, conform Calendarului ortodox pentru 21 martie 2024.

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Citește și: Moşii de vară 2024: Pe ce dată pică Sâmbăta Morţilor si ce este bine să dai de pomană?

În perioada menționată, în Biserică erau tensiuni provocate de mișcarea iconoclastă (erezia care refuza cinstirea Sfintelor Icoane) și care impunea distrugerea icoanelor. Această mișcare a fost declanșată de Leon al III-lea Isaurul între 714-741. Cei care susțineau cinstirea Sfintelor Icoane și care erau păstrătorii credinței ortodoxe, conform pravila.ro

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul a fost ucenicul sfântului teolog Teodor Studitul. Sfântul Teodor are cuvinte de laudă la adresa lui Iacob în scrierile sale. 

Sfântul Ierarh Iacob a fost episcopul cetății tracice Anchialos în perioada patriarhului Tarasie al Constantinopolului. El nu a renunțat la credința sa și a trecut prin chinuri, întemnițări, foame și sete.

El își dorea liniște și la un moment dat s-a refugiat pe muntele Olimp.

El a ajuns părinte duhovnicesc.

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul a trăit vreme îndelungată și s-a dus la cele sfinte la vârsta foarte înaintată de 120 de ani.

Când pică Moșii de Vară 2024 și ce trebuie să dăm de pomană?

Moșii de Vară 2024 sau Sâmbăta Morților pică în sâmbăta de dinainte de Rusalii, pe data de 22 iunie. Rusaliile sunt pe 23 iunie 2024.

De Sâmbăta Morților, creștinii pot da multe lucruri și alimente de pomană. Cele mai importante sunt coliva, vinul și colacii. Apoi, gospodinele pot face mâncare gătită pentru a o da de pomană pentru sufletele celor dragi adormiți, doarece se spune că mirosul mâncărurilor calde le va ține de foame celor trecuți în neființă.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

pomana

Vezi ce se dă de pomană de Moșii de Vară în 2024.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Sărbătoare mare pe 25 martie 2024: De Buna Vestire este dezlegare la pește. Tradițiile legate de această zi

Pe lângă alimente și mâncăruri gătite, creștinii pot da de pomană și vase diverse precum căni, farfurii, linguri, vase de lut, vase de lemn, străchini, etc.,

alături de mâncarea pe care o prepară. Este bine ca în căni să fie lapte, apă sau vin, iar vasele să fie decorate cu flori.

Datul de pomană în Sâmbăta Morților este un obicei extrem de important și nu ar trebui să fie neglijat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si