În Calendarul ortodox pe 22 august 2024 este sărbătorit Sfântul Mucenic Agatonic.

Calendar ortodox 19 august 2024: Cine a fost Sfântul Mucenic Agatonic?

Sfântul Mucenic Agatonic, originar din cetatea Nicomidiei, rămâne în istoria creștinismului ca un apărător al credinței creștine, într-o perioadă de mari persecuții și provocări pentru cei ce alegeau să își mărturisească credința. Prin exemplul său și prin cuvântul inspirat, Agatonic a reușit să aducă la creștinism un număr considerabil de păgâni, răspândind Evanghelia în mijlocul unei comunități adânc înrădăcinate în tradițiile păgâne.

În timpul domniei împăratului Maximian (284-305), cunoscut pentru prigoanele dure împotriva creștinilor, situația devenea tot mai grea pentru cei care își declarau credința în Hristos. Împăratul a emis o poruncă prin care a trimis pe comisul Evtolmie în Nicomidia, cu misiunea clară de a eradica creștinismul din această regiune. Ajuns aici, Evtolmie a aflat cu stupoare că însuși principele Nicomidiei devenise creștin, ceea ce reprezenta o amenințare directă la autoritatea imperială și la ordinele păgâne.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie a decis să facă în joacă un test ADN și a descoperit că a crescut timp de 12 ani fiul unui străin- antena3.ro

Citește și: Pe ce dată pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025

În fața acestei realități, Evtolmie a ordonat ca principele Nicomidiei să fie exilat în Tracia, pentru a împiedica răspândirea creștinismului la nivelul clasei conducătoare. Însă furia lui Evtolmie nu s-a oprit aici. Mulți creștini au fost uciși din porunca sa, în încercarea de a opri influența creștină în Nicomidia. Printre cei care și-au dat viața pentru credință se numără Zinon, Teoprepie, Achindin și Severian, martiri a căror credință a rămas vie în amintirea Bisericii.

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Sfântul Agatonic, conștient de pericolul la care se expunea, a continuat să își mărturisească credința și să susțină pe cei persecutați. În cele din urmă, Evtolmie a ordonat ca Agatonic să fie arestat și, împreună cu principele Nicomidiei și alți creștini, să fie executat. Martiriul lor a avut loc în localitatea Silviria, unde aceștia și-au dat viața pentru Hristos, devenind martiri ai credinței.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si